ZVANIČNICI SAD-a IZRAZILI NEGODOVANJE! Tajni sastanak japanskih i sjevernokorejskih zvaničnika

Japan i Sjeverna Koreja održali su tajni sastanak u Vijetnamu u julu ove godine, bez da su obavijestili Sjedinjene Države, prenosi agencija Kyodo News.

Razgovori su održani između Shigeru Kitamure, šefa kabineta za obavještajne i istraživačke poslove Japana i sjevernokorejskog zvaničnika zaduženog za ponovno ujedinjenje, Kim Song Hye.

Visoki zvaničnici SAD-a izrazili su negodovanje jer ih Japan nije obavijestio o ovom sastanku, uprkos tome što Sjedinjene Države konstantno informišu Tokio o odnosima SAD-a sa Sjevernom Korejom. Zvaničnici u Tokiju priznali su da se, kada su u pitanju pregovori o povratku otetih japanskih državljana u Sjevernoj Koreji, ne mogu osloniti isključivo na Sjedinjene Države da lobiraju u ime Japana.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je, nakon historijskog samita s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom, da je pokrenuo pitanje otmice japanskih državljana u Sjevernoj Koreji. Međutim, zajednička izjava lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje nije se dotakla ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, kao ni pitanja otmice.

Tokio je zatražio od Trumpa da razgovara sa Kimom o japanskim državljanima koje je otela Sjeverna Koreja sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Pjongjang tvrdi da je stvar riješena.  Premijer Shinzo Abe izrazio je spremnost da održi sastanak sa Kimom kako bi razgovarao o ovom problemu starom nekoliko decenija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj