ŠTA SE KUHA U IDLIBU? Situacija sve napetija, iz Moskve tvrde: Moguće da inscenirani napadi hemijskim oružjem posluže kao izgovor za vojnu intervenciju Zapada

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici mogle bi da povećaju raketne kapacitete za napad na Siriju za samo jedan dan, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Istovremeno, Rusija je najavila da će održati vojne vježbe u Sredozemlju, u trenutku kada se izgleda priprema skora ofanziva SAA na provinciju Idlib.

Inscenirati hemijski napad pa krenuti sa vojnom intervencijom

„Američki razarač ’Ros‘ naoružan sa 28 ’tomahavka‘ i ranije je više puta ulazio u zonu efikasne primjene raketa na Siriju iz voda Sredozemnog mora. Što se tiče drugog američkog broda iste klase, ’Salivansa‘, on je nakon izvještaja medija o povećavanju mogućnosti SAD za izvođenje napada na Siriju, požurio da napusti taj dio Persijskog zaliva, iz kojeg bi garantovano mogao da pogodi ciljeve u Siriji. Međutim, kada je američka vojska demantovala informacije, zaboravila je da pomene da oni mogu da povećaju raketne kapacitete za izvođenje napada na Siriju za samo jedan dan“, objasnila je Zaharova na brifingu.

Prema njenim riječima, trenutno se udarna grupa Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije sastoji od strateške i taktičke avijacije u Jordanu, Kuvajtu i na Kritu i ima oko 70 nosača, oko 380 krstarećih raketa vazdušnog baziranja, kao i dva američka razarača „Karni“ i „Ros“, od kojih svaki ima po 28 „tomahavka“.

Ranije je Pentagon demantovao izjave Ministarstva odbrane Rusije, da Sjedinjene Američke Države koncentrišu snage u Siriji za izvođenje raketnog napada.

Govoreći o mogućem hemijskom napadu u Siriji, Zaharova je rekla da bi napad koji zapadne zemlje pripremaju u Siriji, nakon mogućeg insceniranja sa upotrebom hemijskog oružja, doveo do nepredvidivih posljedica.

„To bi bio najteži udarac ne samo za rješavanje situacije u Siriji, već i za globalnu bezbjednost. Posljedice igara s vatrom su nepredvidive i one neće svaki put ostati nekažnjene“, istakla je Zaharova, govoreći o pripremi hemijskog incidenta u Siriji i mogućeg napada zapadnih zemalja na tu zemlju.

Ona je podsjetila da Sjedinjene Američke Države i njihovi zapadni saveznici „ponovo prijete Siriji oružanom agresijom“. „Sve ovo se radi bez trunke stida, bez nivelisanja i davanja tome civilizovani karakter, koriste se stari obrasci“, istakla je Zaharova.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova objasnila je da se „prvo čuju preventivne izjave zvaničnika, da bi režim Bašara Asada navodno mogao da upotrijebi hemijsko oružje i da je to hitno potrebno spriječiti, a zatim se može očekivati hemijska provokacija ili sa realnom upotrebom otrovnih supstanci, ili insceniranjem hemijskog napada“.

„Završna faza će biti raketno-bombaški napad na sirijske vojne i druge ciljeve. Ovaj proces je već započeo. Planirano je da se sve ovo sočno izrežira u medijima“, kazala je Zaharova.

Zaharova je istakla da Damask nema mogućnost da koristi hemijsko oružje, jer je čitav arsenal uništen i da je to učinjeno pod međunarodnom kontrolom.

Poslednjih dana situacija oko Sirije postala je napetija. Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je da teroristi grupe Hadžat Tahrir el Šam pripremaju provokaciju, kako bi optužili Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv civila u provinciji Idlib u Siriji.  Zaharova je navela i da Rusija nema nikakve skrivene namjere u Siriji.

„Rusija dosljedno djeluje u interesu mira u Siriji. Mi u ovoj zemlji nemamo nikakve skrivene namjere. Nastavićemo da pratimo ovu politiku za dobrobit sirijskog naroda i očuvanje Sirije kao suverene države, bez obzira da li ćemo na tom putu sresti mnogo ili malo istomišljenika“, istakla je portparolka ruskog Ministarstva.

Moskva upozorava Zapad: ”Ne igrajte se vatrom” u Idlibu

Moskva je uputila jasno i snažno upozorenje Zapadu da se “ne igra sa vatrom” u sirijskoj provinciji Idlib, izjavio je ranije danas ruski ministar Sergej Lavrov.

“Sprema se nova provokacija da bi se omeli planovi za sprovođenje antiterorističke operacije u Idlibu. Naša ministarstva odbrane i spoljnih poslova su iznijela činjenice da bi se uputilo jasno i snažno upozorenje našim zapadnim kolegama da se ne igraju vatrom”, rekao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

Lavrov je to saopštio poslije razgovora sa sirijskim kolegom Validom Mualemom.

Mualem je rekao da su snage sirijske vlade odlučne da “idu do kraja” u Idlibu i da su ekstremisti el-Nusre glavna meta Damaska.

On je naglasio da će Sirija pokušati da u ofanzivi izbjegne civilne žrtve, prenio je Reuters.

Ujedinjene nacije su ranije danas pozvale Rusiju, Iran i Tursku da spriječe borbe u sirijskoj pokrajini Idlib gdje se vladine snage spremaju za ofanzivu na pobunjenike. AP je prenio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe.

Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rješenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona.

Vojne vježbe u jeku napetosti

Rusija je najavila da će održati vojne vježbe u Sredozemlju, u trenutku kada se izgleda priprema skora ofanziva sirijskih vladinih snaga na provinciju Idlib.  “Predviđamo da rasporedimo više od 25 brodova pod komandom raketne krstarice ‘Admiral Ustinov’. Gotovo 30 aviona učestvovaće u ovoj vežbi, među kojima i strateški bombarderi Tu-160”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane prenose ruske agencije. Manevri će se održati od 1. do 8. septembra.

Ratni brodovi koji će učestvovati u manevrima dolaze iz flota u Sjevernom moru, Baltiku, Crnom moru i Kaspijskom moru, navelo je ministarsrvo. Bombarderi, lovci i transportni avioni učestvovaće u operacijama.

Upitan o vezi tih vojnih vežbi i situacije u oblasti Idlib, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je “povećanje mjera predostrožnosti potpuno osnovano i opravdano”. “Žarište terorista koje je tamo formirano (u oblasti Idlib) ne najavljuje ništa dobro ukoliko se nastavi sadašnja neaktivnost”, dodao je Peskov.

Ruski mediji javili su u utorak jačanje ruskog vojnog prisustva kod obala Sirije zbog strahovanja od zapadnih vazdušnih udara na vojsku sirijskog predsjednika Bašara al Asada, čiji je Rusija, uz Iran, glavni saveznik.

Vojne vježbe u Sredozemlju održat će se neposredno prije onih predviđenih u Sibiru i Dalekom istoku u okviru manevara Istok-2018. godine koje se održavaju od 11. do 15. septembra. Te vježbe ruske vojske predstavljene su kao najveće ikad organizvane od 1981. godine. Učestvovaće najmanje 300.000 ljudi i 36.000 vozila.

Erdogan: Pregovaramo da se ne ponovi Halep

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je danas da Turska vodi razgovore sa Iranom i Rusijom kako se u sirijskom Idlibu ne bi ponovila humanitarna katastrofa kakva se dogodila u Alepu 2016. godine.

Erdogan je juče razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, a u septembru je planiran sastanak lidera Turske, Rusije i Irana, navodi AP.

Snage SAA će, kako se očekuje, pojačati ofanzivu u Idlibu zbog čega raste bojazan da bi taj grad mogao da postane poprište nove humanitarne katastrofe.

Bitka za Halep je bila najkrvavija bitka tokom međunarodnog sukoba u Siriji. Trajala je četiri godine, a završila se 2016. pobjedom sirijske vojske. Tokom sukoba grad je razoren, a stotine hiljada civila je raseljeno iz svojih domova od kojih mnogi još ne mogu da se vrate.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj