SLUŽIO KAO VATIKANSKI DIPLOMAT U SAD-u! Ko je ustvari čovjek koji se okomio na papu Franju?

Ujutro u 9 sati i 30 minuta prošle srijede, nadbiskup Carlo Maria Viganò banuo je u rimski apartman konzervativnog vatikanskog reportera u jednostavnoj kleričkoj odjeći s bejzbolskom kapom Rocky Mountainsa i eksplozivnom pričom, piše Jason Horowitz za New York Times.

Nadbiskup Viganò, bivši glavni vatikanski diplomat u SAD-u, proveo je prijepodne rame uz rame s reporterom za njegovim stolom, radeći na pismu dugom 7000 riječi u kojem poziva papu Franju da podnese ostavku. U pismu iznosi optužbe o zataškavanju seksualnog zlostavljanja te pružanje utjehe “homoseksualnoj struji” u Vatikanu.

Osudio homoseksualne mreže unutar crkve

Novinar Marco Tosatti priznao je da je ublažio priču. Frustrirani nadbiskup nije ponio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu priču, ali je sa sobom ponio žar, osuđujući homoseksualne mreže unutar crkve koje djeluju “sa snagom krakova hobotnice” prema “zadavljenim nevinim žrtvama i svećeničkim pozivima.”

“Poezija je u cijelosti njegova”, rekao je Tosatti. Kad je pismo zgotovljeno, nadbiskup Viganò je otišao, isključivši svoj mobitel. Svoju lokaciju držao je u tajnosti “jer je bio zabrinut za vlastititu sigurnost”, rekao je Tosatti.

Pismo, koje je objavljeno u nedjelju, izazvalo je papinstvo pape Franje i prodrmalo Rimokatoličku crkvu do njenih temelja. Papa Franjo je izjavio kako se neće udostojiti dati odgovor na te navode, no oni su potaknuli ideološki građanski rat, u kojem guranje noža u leđa u inače sjenom ogrnutom Vatikanu uzmiče pred otvorenim sukobom.

Ostao skamenjen izborom papa Franje

Pismo je izložilo duboke ideološke prijepore, pri čemu konzervativci napadaju inkluzivnu viziju crkve pape Franje koja je manje posvećena prijeporima poput pobačaja i homoseksualnosti. No, nadbiskup Viganò, koji je i sam optuživan za zataškavanje istrage o neprihvatljivom seksualnom ponašanju u Minnesoti, pokušava srediti neke stare račune.

Kao papinski veleposlanik ili apostolski nuncij u SAD-u, nadbiskup Viganò se svrstao uz konzervativne kulturne ratnike i iskoristio svoju ulogu u imenovanju novih biskupa kako bi rukom položio redom konzervativce u San Franciscu, Denveru i Baltimoreu, ali je ostao skamenjen izborom pape Franje.

Sabotirao papin posjet SAD-u 2015.

Osobno je ponizio papu Franju 2015. kada je pozvao gorljivu kritičarku prava homoseksualaca da pozdravi papu u Washingtonu tijekom njegova posjeta SAD-u, čime je izravno izazvao inkluzivnu poruku pape Franje te izazvao kontroverzu koja je umalo zasjenila put.

Juan Carlos Cruz, žrtva zlostavljanja svećenika pedofila, izjavio je da mu je Papa nedavno rekao kako je nadbiskup umalo sabotirao njegov posjet pozvavši kritičarku Kim Daviskoja je postala slavna u konzervativnim krugovima jer je uskratila bračne dozvole istospolnim parovima.

Pokušava izravnati stare račune

“Nisam znao tko je ta žena, a on ju je progurao da me pozdravi pa su se oni, naravno, pobrinuli da sve izađe u javnost,” izjavio je Cruz ono što mu je u povjerenju rekao papa Franjo. “Bio sam prestravljen te sam otpustio nuncija.”

Sada, tri godine kasnije, nadbiskup Viganò pokušava mu vratiti uslugu. Poznat po ambicioznosti i kratkom fitilju, nadbiskup Viganò se suprotstavio nadređenima i odigrao ključnu ulogu u jednom od najzaprepašćujućih nedavnih skandala.

 

(Global CIR/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj