TROJE NOVINARA ODBILO INTERVJU SA DODIKOM: Nećemo na RTRS, dok se ne ispune uslovi za nesmetan i slobodan rad medija

Troje novinara odbili su poziv Radio-televizije Republike Srpske za učešće u emisiji ‘Intervju s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom’, navodeći da na učešće u takvoj emisiji neće pristati sve dok ne budu ispunjeni uslovi za nesmetan i slobodan rad medija i novinara.

Suzana Rađen-Todorić, urednica BN TV, Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba i i Dušica Stanojević, dopisnica agencije FENA iz Banjaluke naveli su svoje razloge za odbijanje učešća u emisiji, kao i preduslove koji treba da budu ispunjeni da bi na ovaj način razgovarali sa predsednikom Republike Srpske.

Kako prenosi RSE, naveli su da neće pristati na razgovor s Dodikom u emisiji RTRS-a dok ne prestanu napadi na novinare i vređanje novinara od nosilaca vlasti u RS, te dok se ne procesuiraju napadači i nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića.

Troje novinara je još navelo da traže uspostavljanje jednakog tretmana institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima, kao i uspostavljanje zakonskog okvira koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na novinare.

U Banjaluci je 26. avgusta brutalno pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević.

Njega su nepoznati napadaći sačekali na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje i metalnim šipkama na razvlačenje naneli su teške telesne povrede.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj