SVE DALJE OD BRISELA! Strateško partnerstvo sa SAD-om: Hrvatska dobila pristup američkoj bazi podataka o nadzoru terorista

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj američkog vladinog Centra za nadzor terorista Charles Kable potpisali su u petak u Dubrovniku Memorandum o međusobnoj suglasnosti kojim Hrvatska dobiva pristup američkoj bazi podataka o nadzoru terorista (Terrorist Screening Database) u kojoj se prikupljaju podaci o svim osobama koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Srodna slika

– Potpisivanjem Memoranduma hrvatske i institucije te agencije SAD-a još će intenzivnije surađivati, pri čemu je pravovremena razmjena operativnih informacija ključna u zajedničkoj borbi protiv suvremenih, transnacionalnih sigurnosnih prijetnji – izvijestio je MUP.

Kable je, dodaju, sporazum nazvao “izvanrednim postignućem suradnje Hrvatske i SAD-a u borbi protiv terorizma”, pojasnivši kako će temeljem njega MUP i Centar za nadzor terorista dijeliti informacije u cilju prevencije terorističkih napada, što uključuje i razmjenu informacija o transnacionalnom organiziranom kriminalu i drugim oblicima teškog kriminala.

– Ohrabren sam tijesnom suradnjom naših dviju zemalja, obavještajnom i onom među institucijama i agencijama za provedbu zakona te pozdravljam želju Republike Hrvatske da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma – zaključio je Kable, prenosi MUP.

Božinović je, ističu, naglasio da transnacionalne prijetnje iziskuju tješnju suradnju i razmjenu operativnih informacija pa je potpisani Memorandum nazvao “važnim korakom u ispunjenju tog cilja”.

Ocijenio je i da mogućnosti koje su otvorene potpisivanjem ovog sporazuma “predstavljaju važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana, što je definitivno veliki korak u zajedničkoj, globalnoj borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, ali i nezakonitih migracija”.

MUP podsjeća kako je u petak potpisani sporazum nastavak produbljivanja strateškog partnerstva i jačanja institucionalne suradnje MUP-a i SAD-a dogovorene prilikom posjete ministra Božinovića SAD-u početkom godine i potvrđene uzvratnim posjetom američkog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa Hrvatskoj krajem svibnja. Suradnja je prvenstveno usmjerena na sprječavanje i borbu protiv teškog kriminala, terorizma, krijumčarenja ljudima i drogom te korupcije i organiziranog kriminala.

 

(Global CIR/Jutarnji/Agencije)

Komentiraj