KINESKI PREDSJEDNIK: ‘Voljni smo poduzeti sve konkretne akcije kako bismo sve privolili na liberalizaciju trgovine’

“Voljni smo poduzeti sve konkretne akcije kako bi sve strane privolili da zajednički ustraju na liberalizaciji i olakšavanju trgovine i grade otvoreno svjetsko gospodarstvo”, rekao je Xi.

Kina je i dalje odlučna provesti reforme i želi raditi sa svim stranama na izgradnji otvorenog svjetskog gospodarstva, rekao je u nedjelju kineski predsjednik Xi Jinping ponovivši poruku Pekinga koji se nalazi u trgovinskom ratu s Washingtonom.

Kina i SAD međusobno uvode carine jer administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa nastoji riješiti pitanja u odnosima dvije zemlje od velike trgovinske neravnoteže do prisilnog transfera tehnologije.

Kritike usmjerene prema SAD-u

Kina je kritizirala SAD radi protekcionizma i jednostranih mjera i kaže da će nastaviti otvarati svoje gospodarstvo, te osigurati poštene i transparentne uvjete poslovanja za strane tvrtke.

Na sastanku s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom u Pekingu uoči kineskog-afričkog summita Xi nije izravno spomenuo napetosti u trgovinskim odnosima sa SAD-om ali je rekao kako “unilateralizam i protekcionizam podižu glavu”.

Kina spremna na ‘konkretne akcije’

“Kineska odlučnost da u potpunosti produbi refome se neće promijeniti”, rekao je Xi Gutterresu po kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

“Voljni smo poduzeti sve konkretne akcije kako bi sve strane privolili da zajednički ustraju na liberalizaciji i olakšavanju trgovine i grade otvoreno svjetsko gospodarstvo”, rekao je Xi, priopćilo je kinesko ministarstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj