REUTERS TVRDI DA JE IRAN PRESELIO RAKETE U IRAK! Iz Teherana demantuju: ‘Cilj ove vijesti je samo da izazove strahovanja u zemljama regije’

Iran je u subotu odbacio izvješće Reutersa da je Teheran premjestio projektile u Irak, rekavši kako on smjera nanijeti štetu vezama Irana sa susjedima, izvijestila je iranska državna agencija IRNA. “Takve lažne i smiješne vijesti nemaju druge svrhe nego pogoditi vanjskopolitičke veze Irana, posebice s njegovim susjedima”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi, prema IRNA-i.

Iranski, irački i zapadni izvori rekli su Reutersu kako je Iran dao balističke projektile šijitskim saveznicima u Iraku te da razvija sposobnosti da ih tamo još gradi.  “Cilj ove vijesti je samo da izazove strahovanja u zemljama regije”, dodao je Qassemi.

Bilo kakav znak da Iran priprema agresivniju politiku projektila u Iraku će pogoršati napetosti između Teherana i Washingtona koje su već pojačane odlukom predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama iz 2015.

Ako je istina, Europa ima mali problem

To bi isto tako osramotilo Francusku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma dok nastoje spasiti ugovor unatoč novim sankcijama SAD-a protiv Teherana.

Prema tri iranska dužnosnika, dva iračka obavještajna izvora i dva zapadna obavještajna izvora, Iran je premjestio balističke projektile kratkog dometa saveznicima u Irak tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Pet od tih dužnosnika su rekli kako to pomaže tim skupinama da započnu gradnju svojih vlastitih.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj