TRAMP NAVODNO PREDLAŽE PREKRAJANJE GRANICA NA BLISKOM ISTOKU: Palestinci bi trebali ući u konfederaciju sa susjednim Jordanom

Američki savjetnici koji rade na mirovnom planu između Izraelaca i Palestinaca predložili su palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu konfederaciju s Jordanom, rekla je dužnosnica jedne izraelske nevladine organizacije nakon susreta s Abasom.

Tijekom sastanka s izraelskim aktivistima za mir u Ramalahu, palestinski predsjednik je naveo da je razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trampa Jaredom Kuchnerom i specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za Bliski Istok, Jasonom Greenblattom, rekla je Hagit Ofran iz nevladine organizacije ‘Mir sada’.

SAD službeno uopće ne komuniciraju sa Palestinom

Ona je prenijela da je Abas rekao američkim dužnosnicima da ga zanima ideja konfederacije, ali jedino uz sudjelovanje Izraela, što je neizravno odbijanje jer Izrael nikada neće pristati na taj prijedlog, dodala je.

Palestinske vlasti su službeno prekinula sve kontakte s Bijelom kućom nakon što je Donald Tramp početkom prosinca jednostrano priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela.  Abasov ured je potvrdio da je sastanak održan u nedjelju s izraelskim aktivistima za mir, ali ne i izjave o prijedlozima konfederacije s Jordanom.

Jedan dio izraelske desnice vidi u uspostavi palestinsko-jordanske konfederacije način izbjegavanja uspostave neovisne palestinske države i oslobađanje odgovornosti prema 3,5 milijuna Palestinaca koji sada žive na Zapadnoj obali, teritoriju koji je pod izraelskom vojnom okupacijom.

Palestinski čelnici osuđuju vanjsku politiku Donalda Trampa koju drže proizraelskom. Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa je u petak najavila prekid financiranja UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), a tjedan dana ranije je Washington ukinuo pomoć Palestincima višu od 200 milijuna dolara.

 

(Global CIR/Net.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj