VUČIĆ IH ZOVE PREVARANTIMA I KUKAVICAMA! Dio srbijanske opozicije formirao Savez za Srbiju

U Beogradu je u nedjelju formiran Savez za Srbiju (SZS) u kojem se, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, okupilo deset oporbenih stranaka i pokreta uz poruku da politička scena u Srbiji “više nije ista” i da sada građani i birači koji podupiru oporbene stranke “imaju nadu da može doći do promjena”.

Vođe novog oporbenog bloka u zajedničkoj su izjavi u povodu osnivačke skupštine Saveza za Srbiju naglasili kako im nije cilj samo smijeniti vlast na čelu s predsjednikom Srbije i šefom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem već da bi “smijenili politiku ponižavanja svi građana Srbije”. Uz poruku da građanima žele kroz SZS ponuditi alternativu aktualnoj vlasti, osnivači oporbenog bloka pozvali su i ostale stranke, pokrete i građane koji dijele iste vrijednosti da im se pridruže.

-Počeli smo graditi jednu kuću koja je prosperitetna, ali nije dosta nas deset – potrebno je da se okupe svi pojedinci. Priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite priče o mandatima, o pozicijama, dođite da napravimo zemlju kakvu želimo, pozvao je Đilas, jedan od inicijatora okupljanja u Savez za Srbiju.

Premda SZS čine ideološki i programski različite stranke – od lijevog do krajnje desnog centra i pokreta naglašene nacionalne provenijencije – predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac poručio je da razlike među članicama saveza “nisu bitne”, već je bitno da slušaju građane Srbije kako bi normalizirali društvenu svakodnevicu i politički život.

Osnivači SZS su ocijenili da politička scena u Srbiji „više nije ista“ i da sada „svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promjena“.

„Zato smo prešli sa riječi na dJela i dogovorili se oko 30 programskih tačaka od čijeg sprovođenja zavisi normalan život svakog građanina. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mjere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porijekla imovine i pitanje Kosova i Metohije – tu nema mesta našim ideološkim razlikama. To daje nadu da u Srbiji može doći do promjena“, saopćeno je povodom osnivanja Saveza.

Ove riječi zajednički su potpisali bivši predsednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsjednici Zdrave Srbije i Levice Srbije, Milan Stamatović i Borko Stefanović, predsjednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsjednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsjednik pokreta „Otadžbina“ Slaviša Ristić i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

Prema ranijim najavama vođa novoformiranog oporbenog bloka, odluke u SZS donosit će se i usvajati konsenzusom, a umjesto predsjednika imat će predsjedništvo sastavljeno od svih deset osnivača, uz mjesečnu rotaciju na čelu predsjedajućeg, po abecednom redu imena članova predsjedništva.

Komentirajući formiranje SZS-a predsjednik Srbije i vođa vladajućih naprednjaka (SNS) Vučić izjavio je ranije danas kako “opozicija ima strah od njega i kad bi bio u oporbi i u zatvoru, i od mrtvog”, zato što najbolje zna “kakvi su to prevaranti i kukavice”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj