POŽAR UNIŠTIO NACIONALNI MUZEJ U RIO DE JANEIRU: ‘Dvjesto godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno’

Veliki požar koji je u nedjelju zahvatio 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, vjerojatno je uništio ogroman broj artefakta, od arheoloških pronalazaka do povijesnih memorabilija.

Uništenje zgrade i kolekcija “neprocjenjiv je gubitak za Brazil”, rekao je u priopćenju predsjednik Michel Temer. “Danas je tragičan dan za Brazil. Dvjesto godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno”, dodao je.

Zasad nema podataka o točnim razmjerima uništenja, kao ni o mogućim žrtvama ili ozlijeđenima.

Požar je izmakao kontroli tijekom noći, uzrok je nepoznat

Televizijske snimke požara, koji je buknuo u nedjelju nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje, pokazuju da je on izmakao kontroli tijekom noći.

Požar, čiji uzrok još nije poznat, počeo je oko 19,30 sati po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjoeuropskom.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazi nekoliko ključnih kolekcija, uključivo egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej ukupno posjeduje više od 20 milijuna vrijednih predmeta.

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

“Nikad ništa nismo dobili od vlade”, kazao je. “Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sustav za zaštitu od požara”

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj