SPRIJEČITI PROPADANJE: Počinju pregovori u UN-u o zaštiti otvorenog mora

Zemlje članice Ujedinjenih naroda počet će u utorak pripremu za potpisivanje obavezujućeg ugovora o otvorenom moru, koje obuhvata gotovo polovinu površine planete i čiji resursi zahtijevaju međunarodnu zaštitu.

Srodna slika

Ugovor bi trebao biti potpisan do kraja 2020. godone, a pregovori će biti održani u četiri kruga, koji će trajati po dvije sedmice svaki.

Cilj je zaštititi bioraznolikost mora i spriječiti daljnje propadanje okeana.

Ne pripadaju nijednoj zemlji posebno

“Pregovorima su obuhvaćeni prostori izvan teritorijalnih mora, to jest prostori koji ne pripadaju nijednoj zemlji posebno”, rekao je Julien Rochette iz Instituta za održivi razvoj i za međunarodne odnose u Parizu.

Oni će se odnositi na “otvoreno more i na međunarodne zone morskog dna, što čini gotovo 46 posto površine planete”, dodaje.

UN je 1982. godine donio Konvenciju o pravu mora, u kojoj je za otvoreno more zadržano načelo slobode, prelijetanja, plovidbe, ribolova i naučnog istraživanja.

Konvencija je stupila na snagu 1994. godine, bez sudjelovanja Sjedinjenih Američkih Država.

Od tada se pomorski prevoz tereta znatno razvio, podmorski kablovi leže na dnu ocžkeana a njegova bogatstva potiču apetite.

Međusobna povezanost okeana

Budući ugovor o otvorenom moru treba omogućiti stvaranje zaštićenih pojaseva, pomoći u raspodjeli koristi od genetskih morskih resursa i u istraživanju utjecaja na okoliš te ojačati kapacitete i prenos morskih tehnologija.

“Pregovori označavaju prekretnicu u zaštiti mora. Sada puno bolje razumijemo međusobnu povezanost svjetskih okeana i zdravlja planete”, ocijenila je Liz Karan iz nevladine organizacije Pew, sa sjedištem u Philadelphiji, u SAD-u.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica preduzme korake za pripremu ugovora za zaštitu otvorenog mora”, zaključila je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj