(VIDEO) FILM SEDMICE: “BlacKkKlansman”

Dobitnik nagrade u Kanu ove godine, posljednji film Spajka Lija (Spike Lee) “BlacKkKlansman” prati prili─Źno nepoznatu, a relativno istinitu pri─Źu o afroameri─Źkom policajcu koji se tokom kasnih sedamdesetih infiltrirao u redove kontroverznog Kju-kluks-klana, pokreta koji se zalagao za ekstremne reakcionarne stavove poput bjela─Źke superiornosti i fa┼íizma.

Film sedmice: "Blakkklansman"

Pri─Źa po─Źinje 1979. godine, u trenutku kada je Ron Stalvort (John David Washington), kao prvi crni detektiv, zaposlen u policiji Kolorado Springsa, u Koloradu. U pitanju je stvarna li─Źnost i ─Źovjek koji je usljed silnih maltretiranja od strane bijelih kolega i sveprisutnog rasizma uskoro tra┼żio premje┼ítaj kako bi izbjegao ne samo svakodnevne neprijatnosti, nego i rad u administraciji. ┼Żelja mu je odobrena, ali pod uslovom da se infiltrira u redove boraca za gra─Ĺanska prava koji pod vo─Ĺstvom Kvama Ture (Corey Hawkins) planiraju veliki miting.

Bez ulaska dublje u pri─Źu, “BlacKkKlansman” kombinuje elemente filmova poput “25th Hour” i “Birth of a Nation” s Lijevom satiri─Źnom pri─Źom “Bamboozled” iz 2000. godine, a u ┼żelji da proizvede odre─Ĺeni hibrid koji hoda po vrlo tankoj liniji izme─Ĺu komedije i horora. Takav pristup ne iznena─Ĺuje, s obzirom na to da je produciran od strane ekipe filma “Get Out” i da je Liju samu pri─Źu donio niko drugi do D┼żordan Pil (Jordan Peele).

Iako je Li ovdje na vrhuncu svog stvarala─Źkog potencijala i iako je impresivan na─Źin na koji mu polazi za rukom da izbalansira sve promjene i dualnosti kojima film obiluje, postoji ne┼íto pomalo uznemiruju─çe u njegovom pristupu, koji na momente izgleda i zvu─Źi kao propaganda. Ako se to zanemari, “BlacKkKlansman” je film koji je do┼íao u pravom trenutku da postavi ono vje─Źno, jednako pravo pitanje – mo┼że li se sistem mijenjati spolja ili nam je svima, koji ga na kraju krajeva ┼żelimo mijenjati, su─Ĺeno da mu se priklju─Źimo?

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj