BILA BI TO ‘HUMANITARNA GREŠKA’: Tramp upozorio na potencijalnu ljudsku tragediju ukoliko Sirija, Rusija i Iran pokrenu ofanzivu na Idlib

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je sirijskom predsjedniku da ne napada pokrajinu Idlib, a Rusiju i Iran upozorio da bi njihovo učešće u “ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji” bilo “teška humanitarna greška”.

“Predsjednik Sirije Bashar al-Assad ne smije izvršiti bezobzirni napad na pokrajinu Idlib. Rusi i Iranci bi načinili tešku humanitarnu grešku učestvovanjem u ovoj potencijalnoj ljudskoj tragediji. Stotine hiljada ljudi bi mogli biti ubijeni. Ne dozvolite da se ovo desi!”, naveo je Trump na Twitteru.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da “ekstremisti moraju biti počišćeni” iz Idliba, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio da sirijska Vlada ima sva prava da “izbriše ekstremiste” u toj pokrajini na sjeveru Sirije, prenio je Reuters.

Iranska agencija Fars objavila je da je Zarif na početku posjete Damasku kazao da “cjelokupna sirijska teritorija mora biti očuvana”. “I preostali teroristi u Idlibu moraju biti počišćeni i regija treba biti vraćen pod kontrolu sirijskog naroda”, rekao je Zarif.

Reuters podsjeća da su iranske snage podržale Assada u građanskom ratu koji traje u toj zemlji osmu godinu.

Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru pred studentima u Moskvi iznio tvrdnju da se “situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može tolerirati u nedogled”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj