CIJELI SVIJET ČEKA RASPLET SITUACIJE U IDLIBU: Turska prebacuje vojnu tehniku na granicu sa Sirijom, sljedeće sedmice samit sa Rusijom i Iranom

Turska se protivi vojnoj operaciji u Idlibu strahujući od novog velikog vala izbjeglica, koji bi krenuli prema njenim granicima u slučaju sirijske ofanzive, navodi Deutsche Welle, uz upozorenje da su, zbog gotovo tri miliona civila na području Idliba, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

Krajem sedmice trebao bi se održati summit o Siriji, na kojem će sudjelovati Rusija i Iran, na strani Vlade Bashara al-Assada, i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.  Posmatrači očekuju da bi na tom summitu mogla biti odlučena sudbina Idliba.Istovremeno, Turska vojska prebacuje tehniku prema sirijskoj granici u pograničnoj provinciji Kilis, plašeći se novog talasa izbjeglica zbog moguće vojne operacije u sirijskom Idlibu, javio je list „Hurijet“. Kroz Kilis je u pravcu naselja Elbejli na sirijsku granicu jutros krenulo osam transportnih sredstava koja su prevozila tenkove i haubice, piše „Hurijet“.

Prema informacijama vojnih izvora lista, prebacivanje tehnike se vrši u okviru mjera bezbjednosti prema grupi koja je dislocirana na sirijskoj strani granice. Tenkovi M-60 su poslati u okviru plana za obuzdavanje novog talasa izbjeglica koju turske vlasti očekuju u slučaju ofanzive vladinih snaga Sirije u Idlibu.

Kako je navedeno, Turska takođe proširuje izbjeglički kamp Atme na sirijskoj strani granice i ojačava svojih 12 posmatračkih punktova za kontrolu zone deeskalacije u Idlibu uoči moguće vojne operacije u tom regionu.Teritoriju Idliba u ovom trenutku praktično ne kontrolišu vladine snage Sirije. Tamo se nalaze militanti naoružane opozicije, kao i teroristi niza grupa koji periodično napadaju pozicije sirijskih snaga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije saopštilo da niko ne želi izvođenje operacije koja bi mogla da rezultira velikim brojem žrtava. Ruske agencije RIA Novosti i Interfaks objavile su da je Lavrov u govoru pred studentima u Moskvi iznio tvrdnju da se “situacija u sirijskoj pobunjeničkoj pokrajini Idlib ne može tolerirati u nedogled”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da njegov ruski kolega Vladimir Putin mašta o tome da “rasformira Evropsku uniju”, pri čemu je na Zapadu rasprostranjeno mišljenje da Putin “ruši Evropu” preko poticanja migracija s Bliskog istoka.

Krajem sedmice trebao bi se održati summit o Siriji, na kojem će sudjelovati Rusija i Iran, na strani Vlade Bashara al-Assada, i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije. Posmatrači očekuju da bi na tom summitu mogla biti odlučena sudbina Idliba.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj