DODIK ZAPRIJETIO UKIDANJEM OSA-e PA DOBIO EKSPRESAN ODGOVOR OD DŽAFEROVIĆA: Jačat ćemo OSA-u jer time jačamo državu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH treba ukinuti, te da će pitanje rada OSA-e staviti na dnevni red Predsjedništva BiH kao budući član Predsjedništva. Ukoliko se to pitanje ne riješi, upozorava Dodik, RS će izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije i formirati svoju posebnu agenciju. Na Dodikove izjave stigla je brza reakcija Šefika Džaferovića kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

– Jedan od ključnih fokusa mog rada u idućem mandatu u Predsjedništvu BiH, ukoliko budem izabran, će biti osnaživanje kapaciteta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA). Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je jedna od temeljnih državnih institucija koja štiti sigurnost države i građana. Svojim dosadašnjim radom OSA je pokazala koliko je bilo važno njeno formiranje. OSA čuva našu državu od sigurnosnih prijetnji, od terorizma do organiziranog kriminala, te doprinosi međunarodnoj sigurnosti, kroz saradnju sa partnerskim agencijama u svijetu. OSA ima posebnu važnost i odgovornost u ovom vremenu kada nasrtaji destruktivnih sila i politika na Bosnu i Hercegovinu, iznutra i izvana, postaju sve intenzivniji – kazao  je Džaferović.

Dodao je da, prema tome, “jedina priča koja može biti provedena po pitanju OSA-e, jeste osnaživanje njenih kapaciteta, da nastavi raditi svoj posao odgovorno i profesionalno kao i do sada.”

– To trebaju znati svi oni koji neodgovorno i neutemeljeno nasrću na OSA-u i pokušavaju potkopati njen rad – zaključio je Džaferović u saopćenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj