NAKON PARLAMENTARNIH IZBORA: U Pakistanu se održavaju indirektni predsjednički izbori

U Pakistanu se danas održavaju indirektni predsjednički izbori na kojima se za funkciju šefa države bore tri kandidata. Zastupnici nacionalnog parlamenta biraju 13. predsjednika Pakistana na mandat u trajanju od pet godina.

Rezultat slika za PAKISTAN PRESIDENTIAL ELECTIONS

Državna televizija PTV javlja kako su parlamentarni zastupnici počeli glasati jutros u 10 sati po lokalnom vremenu, a kako će glasačke kutije biti otvorene do 16 sati. Pravo glasa na predsjedničkim izborima u Pakistanu imaju zastupnici oba doma parlamenta, Senata i Nacionalne skupštine, kao i zastupnici četiri regionalne skupštine.

Kandidat vladajuće partije Pakistan Tehreek-e-Insaf i njenih koalicionih partnera je Arif Alvi, a njegov najveći oponent Aitzaz Ahsan kandidat je najjače opozicione Narodne partije Pakistana. Zajednički kandidat drugih opozicionih partija je Maulana Fazlu Rehman, čelnik partije Muttahida Majlis-e-Amal.

Pakistanska opozicija nije uspjela postići dogovor o nominiranju zajedničkog kandidata, iako su pregovori vođeni i dan uoči izbora.

Vladajuća opcija uvjerena je u pobjedu kandidata Alvija. Mandat aktuelnog pakistanskog predsjednika Memoona Hussaina ističe 9. septembra.

Funkcija predsjednika Pakistana ima reprezentativni karakter i slovi za šefa države i simbol pakistanske federacije. Predjednik je ujedno vrhovni komandant oružanih snaga Pakistana, ali ovlasti koristi samo po preporuci premijera države koji je stvarni šef izvršne vlasti u toj zemlji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj