ORUŽANI SUKOBI SUPARNIČKIH MILICIJA U LIBIJI! Usred haosa u Tripoliju 400 Gadafijevih lojalista pobjeglo iz zatvora, najavili nove napade na naftne platforme!

Oko 400 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora u južnom predgrađu Tripolija, tokom žestokih borbi koje se trenutno vode između suparničkih milicija. Mediji su javili kako se radi o Gadafijevim lojalistima zatvorenim još od 2011. godine.

Pobjegli Gadafijevi lojalisti

Vijest je objavila libijska policija u nedjelju, dok je ‘ Vlada nacionalnog jedinstva’ (GNA) proglasila vanredno stanje u Tripoliju. “Zatvorenici u zatvoru Ain Zara su pokrenuli nemire tokom glasnih sukoba pored zatvora, što je dovelo do bjekstva 400 osoba”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe kaže da su zatvorenici uspjeli da na silu otvore kapije i savladaju stražare, koji nisu bili u mogućnosti da ih spriječe da pobjegnu. List The New Arab izvijestio je da su odbjegli zatvorenici bili pristalice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, koji su na odsluženju kazne od 2011. godine.

Borbe u Tripoliju izbile su prošle sedmice između nekoliko milicija koje su do nedavno sarađivale. Najmanje 47 ljudi, uključujući civile, ubijeno je, a još 130 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvestili smo ranije da su Gadafijevi lojalisti na jugu zemlje odgovorni za napade na naftne platforme koji su se odigrali tokom ljeta.

Spremaju nove akcije

Izvoz libijske nafte mogao bi ponovo biti ugrožen, nakon što su napadi Gadafijevih lojalista na platforme tokom juna i jula drastično smanjili proizvodnju nafte. Ibrahim Džadran, koji je u junu predvodio oružani napad Zelene armije na naftne platforme, sada je oformio savez plemena koja su lojalna Gadafiju i čadskih pobunjenika kako bi nastavio sa vojnim operacijama, javljaju libijski mediji.

Džadran se takođe susreo sa Omarom Tantušom, bivšim komandantom snaga Halife Haftara (LNA), kako bi formirao još jednu brigadu Zelene armije. Tantuš je zajedno sa dijelom svojih trupa napustio Haftara prije nekoliko mjeseci. Ova nova koalicija navodno planira da napadne vazdušne baze u rukama Halife Haftara, u kojima se nalaze i strane trupe, kao i naftne kompanije širom Libije.

U junu su snage pod vodstvom Džadrana napale naftni terminal Ras Lanuf, saopštila je tada libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC).

 

(Global CIR/Princip)

 

Objavljeno u:

Komentiraj