PROPAO PLAN SNSD-a: Parlament BiH skinuo sa dnevnog reda Zahtjev za smjenu Mektića

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas su na sjednici većinom glasova odlučili da sa dnevnog reda skinu inicijativu za smjenu Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH koju su predložili klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a.

U zahtjevu se navodi da je sasvim jasno da punu odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo sigurnosti BiH, posebno ministar Mektić, koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, “ignorisao, minimizirao, relativizovao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija Republike Srpske, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom”.

Istovremeno, dodaje se u zahtjevu, postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti, u suradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, “bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH, s ciljem sticanja materijalne koristi korištenjem sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata”.

Zahtjev za smjenu Mektića podnijeli su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak.

Zastupnici su s 19 glasova ZA, 10 glasova protiv i tri suzdržana glasa, usvojili prijedlog zastupnice Aleksandre Pandurević (SDS) da se ova tačka skine s dnevnog reda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj