IZBORNA KOMISIJA OBJAVILA REZULTATE: Arif Alvi je novi predsjednik Pakistana

Vrhovna izborna komisija Pakistana (ECP) saopćila je da je Arif Alvi pobijedio na jučerašnjim indirektnim izborima u toj zemlji.

U saopćenju se navodi da je Alvi, kandidat vladajuće partije Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), osvojio 352 od ukupno 660 važećih glasova i izabran za 13. predsjednika države.

Njegov protukandidat Aitzaz Ahsan iz najjače opozicione Narodne partije Pakistana osvojio je 124, a zajednički kandidat drugih opozicionih partija Maulana Fazlu Rehman dobio je 184 glasa.

Predsjednika Pakistana na indirektnim izborima biraju zastupnici zastupnici oba doma parlamenta, Senata i Nacionalne skupštine, kao i zastupnici četiri regionalne skupštine.

Mandat aktuelnog pakistanskog predsjednika Memoona Hussaina ističe 9. septembra, kada će tu funkciju preuzeti 69-godišnji Alvi.

U pobjedničkom govoru Alvi se zahvalio svim zastupnicima koji su glasali za njega.

“Uvjeravam naciju sa sam sada predsjednik Pakistana, a ne jedne stranke. Radiću naporno za boljitak naše nacije“, poručio je Alvi.

Sa mandatom od pet godina predsjednik Pakistana je simbol federacije, šef države i vrhovni komandant oružanih snaga, ali vlada po preporukama premijera.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj