ODLIČNI POLITIČKI ODNOSI I BILATERALNA SARADNJA: Novi ambasadori Velike Britanije i Mađarske predali akreditivna pisma predsjedavajućem Izetbegoviću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, primio je danas akreditivna pisma ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske te Mađarske.

Izlazak Velike Britanije neće utjecati na bilateralne odnose

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je uvjerenje da izlazak Velike Britanije iz EU neće utjecati na naše bilateralne odnose, te da će i nakon izlaska Velika Britanija nastaviti da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i NATO-u. Data je podrška identifikovanju oblasti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, o kojima bi Bosna i Hercegovina i Velika Britanija mogle pregovarati i koje bi mogle biti predmetom bilateralnih sporazuma dvije države.

Razgovarano je i o potrebi ukidanja ili pojednostavljenja viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine, čime bi se potaknula veća razmjena ljudi i povećao obim robne razmjene. Tokom sastanka sagovornici su se dotakli i rezultata londonskog Summita o Zapadnom Balkanu, održanog u julu ove godine, na kojem je potvrđen veći angažman Velike Britanije u razvoju Bosne i Hercegovine i regije.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović poželio je uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Fieldu, u kome Bosna i Hercegovina vidi iskrenog prijatelja i vrsnog poznavaoca ovdašnjih prilika.

Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju odlične političke odnose i bilateralnu saradnju

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju odlične političke odnose i bilateralnu saradnju, koja je intenzivirana u svim oblastima, te je izrazio nadu da će se ona nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist. Također je zahvalio novoimenovanom ambasadoru Pósu za izraze podrške u procesima evropskih i evroatlantskih integracija koje Mađarska, kako bilateralno, tako i kao članica Višegradske grupe, pruža Bosni i Hercegovini.

Ambasador Pós je ovom prilikom kazao da Mađarska podržava put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Naglasio je da će raditi na unapređenju bilateralnih odnosa i daljem jačanju odnosa, posebno na ekonomskom planu, gdje se u zadnjim godinama bilježi konstantan rast.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović je izrazio podršku novoimenovanom mađarskom ambasadoru i zaželio mu uspjeh u radu i izvršavanju njegove misije u Bosni i Hercegovini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj