POIGRAVANJE SA ŽRTVAMA GENOCIDA! Prihvaćen zahtjev Mladićeve odbrane: Iz žalbenog vijeća izuzeta trojica sudija zbog navodne pristrasnosti

Međunarodni sud u Hagu usvojio je zahtjev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz apelacionog vijeća koje će razmatrati Mladićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH.

Odlukom koju je donio sudija Jean-Claude Antonetti, iz apelacionog vijeća izuzeti su zbog “utiska da su pristrasni” predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Daqun. Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsjednik Tribunala, a sada je predsjednik rezidualnog Mehanizma, pravnog nasljednika tog suda.

Agius je bio potpredsjednik i predsjednik Tribunala, a sudija Liu Daqun potpredsjednik.

Danas objavljenom odlukom, sudija Antonetti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Agius i Daqun nisu nepristrasne zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osudjeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Agius i Daqun su unaprijed utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Agius predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida. Sudija Meron predsjedavao je apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici. Kineski sudija Daqun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Umjesto njih, današnjom odlukom, u apelaciono vijeće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavljene su sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Prisca Matimba Nyambe i Gberdao Gustave Kam.

U apelacionom vijeću, po danas objavljenoj odluci, biće i sudije Seymour Panton i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Bivšeg komandanta Vojske tzv. Republike Srpske, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj