PONIŠTENA ODLUKA BIVŠEG PREDSJEDNIKA CARTESA: Paragvaj vraća ambasadu u Tel Aviv, Izrael odmah odgovorio zatvaranjem svoje ambasade u toj zemlji!

Paragvaj će vratiti svoju ambasadu u Izraelu u Tel Aviv, čime je poništena odluka bivšeg predsjednika Horacija Cartesa da prebaci ambasadu u Jerusalem, rekao je ministar vanjskih poslova Paragvaja Luis Alberto Castiglioni.

Rezultat slika za paragvaj israel embessy

“Paragvaj želi da doprinese intenziviranju regionalnih diplomatskih napora u cilju postizanja trajnog i stabilnog mira na Bliskom istoku”, rekao je Castiglioni. Cartes je u maju inaugurisao novu ambasadu u Izraelu.

Njegov nasljednik Mario Abdo, također, konzervativac, preuzeo je dužnost prošlog mjeseca.

Izrael zatvorio ambasadu u Paragvaju

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je večeras zatvaranje izraelske ambasade u Paragvaju nakon što je ova latinoamerička država saopćila da vraća svoju ambasadu u Izraelu u Tel Aviv iz Jerusalema.

SAD i Gvatemala prebacile su svoje ambasade u Jerusalem, a Netanyahu je pokušao da ubijedi druge zemlje da slijede isti primjer.

“Izrael veoma ozbiljno uzima ovu neobičnu odluku Paragvaja koja će da pogorša odnose između dvije zemlje”, navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.

Apel palestinskog predsjednika

Palestinskom ministru vanjskih poslova Riyadu al-Malikiju je tokom posjete Paragvaju prije dvije sedmice obećano da će ta zemlja vratiti svoju ambasadu u Tel Aviv, saopćilo je palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izraelski mediji podsjećaju da je palestinski predsjednik apelirao na zemlje Latinske Amerike prilikom posjete Venecueli da ne premještaju svoje ambasade u Tel Aviv, opisavši istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

Izrael je okupirao taj dio Jerusalema u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Gubi Izrael sada na svim poljima!!!!!!

    Reply

Komentiraj