SABOTAŽA U SVEMIRU? Otkrivena rupa na Međunarodnoj svemirskoj stanici: ‘Isprva smo mislili da ju je izazvao meteorit…’

Nakon pada tlaka astronauti Međunarodne svemirske postaje (ISS) prošlog su tjedna otkrili malenu rupu na ruskoj letjelici Sojuz, koja je na postaju dopremila ruske kozmonaute. Pukotinu je privremeno začepio njemački astronaut Alexander Gerstsvojim prstom, javlja britanski Telegraph, a posada je zatim zakrpala rupu gumenim čepom izrađenim od ljepljive trake, gaze i sredstva za brtvljenje.

Isprva su pomislili da je rupu na ruskoj letjelici koja se spojila, odnosno pristala uz ISS, načinio maleni meteorit, ali sada su objavljene špekulacije po kojima pukotina može biti plod sabotaže nekog od astronauta koji je možda poželio raniji povratak kući.

Astronauti bi ostali bez zraka za 18 dana da pukotina nije opažena.

Ruska svemirska agencija Roscosmos pokrenula je istragu, a šef agencije Dmitrij Rogozin kazao je, nakon što je priznao da meteorit definitivno nije uzročnik, da je također moguće da je pukotina probušena dok je svemirska postaja bila još na Zemlji.

U NASA-i su na upit za komentar novinare uputili na Ruse, koji vode istragu.

Zastupnik u ruskom parlamentu Maksim Surajev, inače bivši kozmonaut koji je u dva navrata boravio na ISS-u, pojasnio je tezu o ‘nestrpljivom astronautu’.

– Gledajte, svi smo mi ljudska bića i svatko se želi vratiti kući iako moram priznati da je ova metoda stvarno jadna. Ako je neki kozmonaut doista izveo tu čudnu rabotu, a to ne možemo isključiti, stvarno nije dobro. Molim Boga da je riječ o tvorničkoj grešci iako bi i to bilo jako tužno. Nikada se nešto slično nije dogodilo otkad postoje Sojuzi, izjavio je Surajev.

Bivši inženjer astronautike i publicist Aleksander Železnjakov za rusku agenciju Tass kaže da bi u bestežinskom stanju bilo gotovo nemoguće probušiti rupu u dijelu Sojuza u kojem je ona otkrivena, a jedan neimenovani izvor za istu agenciju spominje mogućnost oštećenja prilikom testiranja letjelice na kozmodromu u Bajkonuru u Kazahstanu koje je brzopleto sanirano ne bi li se sve zataškalo.

– Netko je nešto zeznuo, uplašio se i brzo zatvorio rupu, ali onda je zakrpa otpala kad je Sojuz došao do ISS-a, teoretizira ovaj izvor.

Međunarodna svemirska postaja jedno je od rijetkih područja rusko-američke suradnje koje nije dotaknulo pogoršanje odnosa i sankcije koje je Washington uveo Moskvi. Trenutno su na ISS-u dva kozmonauta iz Rusije, tri astronauta NASA-e i jedan Nijemac iz Europske svemirske agencije.

 

(Global CIR/JL)

Komentiraj