ANGELA MERKEL BEZ DILEMA: Strateški interes Berlina je stabilan ekonomski razvoj Turske

Povodom pada turske lire i ekonomskih problema te zemlje, njemačka kancelarka je rekla da je ‘strateški interes’ Berlina stabilan ekonomski razvoj Turske. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je uprkos “ozbiljnim nesuglasicama” sa Turskom, u strateškom interesu Njemačke da ne preduzima mjere koje bi dalje oslabile ekonomiju te zemlje.

“Ne možemo uvek da razmišljamo crno-bijelo”, rekla je Merkel za televiziju RTL.

Povodom pada turske lire i ekonomskih problema te zemlje, Merkel je rekla je “strateški interes” Berlina stabilan ekonomski razvoj Turske.

“Ako postupamo na način koji bi oslabio Tursku to ne bi bilo u našem interesu”, rekla je ona.

Tenzije između Njemačke i Turske porasle su zbog niza problema uključujući zatvaranje nekoliko njemačkih državljana zbog, kako Berlin tvrdi, političkih razloga, navodi AP.

Međutim, dogovor sa Turskom je takođe od ključnog značaja kako bi se usporio priliv migranata u Evropu, a Turska je i važna članica NATO-a.

Erdogan krajem septembra u Berlinu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem septembra bi trebao putovati u službenu posjetu u Berlin, javila je ranije agencija Anadolija.

U Njemačkoj živi više od tri miliona imigranata iz Turske, a Njemačka je i glavni ekonomski partner Turske u Evropskoj uniji. Također, u Turskoj djeluje više od 7.500 nemačkih kompanija, a te dvije zemlje su prošle godine ostvarile trgovinsku razmjenu u vrijednosti od 43,6 milijardi dolara, podsjeća turska agencija.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj