LONDON NE ODUSTAJE! May: Ruska vojna obavještajna služba stoji iza trovanja Skripalja

Britanska premijerka Theresa May tvrdi da dvojica muškaraca osumnjičenih za napad trovanjem u Salisburyju su časnici ruske vojne obavještajne agencije (GRU). Govoreći u parlamentu, ponovila je prethodne optužbe na račun ruske vlade u slučaju trovanja Sergeja Skipalja i njegove kćerke Julije u martu ove godine u Salisburyju.

– Imali smo pravo to reći u martu da je ruska vlada odgovorna – navela je.

I dok su britanski policijski istražitelji ranije istaknuli da nisu imali nikakve dokaze koji povezuju rusku vladu sa osumnjičenim, May je insistirala da britanske obavještajne službe pružaju dokaze koje identificiraju osumnjičene kao časnike ruske vojne obavještajne službe.

Britanske vlasti danas su imenovale i objavile fotografije Rusa Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova kao osumnjičene za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Salisburyju.

Rusi se suočavaju s optužbama za kriminalnu zavjeru s ciljem ubistva Sergeja Skripalja te upotrebu hemijskog oružja.

Po riječima tužilaštva, oni imaju dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv dvojice Rusa.

May je poručila da ukoliko osumnjičenici budu ikada putovali izvan Rusije da će Britanija reagirati i tražiti njihovo izručenje kako bi im se sudilo na britanskom tlu.

May je ponovila da će njena vlada nastaviti vršiti pritisak na Rusiju, posebno stavljajući naglasak na ono što ona zove “uzorkom lošeg ponašanja”, a to se posebno odnosi na GRU, prenosi RT.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj