NE MOŽE ZAMISLITI DRUGAČIJE! Američki ambasador u Izraelu vjeruje da će Golan biti vječno izraelski

Ambasador SAD-a u Izraelu David Friedman izjavio je da ne može da zamisli da anektirana Golanska visoravan ne ostane “vječno” pod izraelskim suverenitetom.

Izrael je osvojio veći dio strateškog Golana u Šestodnevnom ratu 1967. i anektirao ga 1981. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

“Iskreno ne mogu da zamislim situaciju u kojoj Golanska visoravan neće biti dio Izraela za čitavu vječnost”, rekao je Friedman u intervjuu za izraelski dnevnik Izrael Hajom (Izrael danas), dodavši: “Ne mogu da zamislim sutuaciju u kojoj bi Golan bio vraćen Siriji”.

On je pomenuo moguće teritorijalne koncesije koje bi, kako je rekao, dovele Izrael u podređenu situaciju u pogledu bezbjednosti, ocjenivši da sirijski predsjednik Bashar al-Assad najmanje zaslužuje takav “poklon”.

Friedman očekuje da se status quo nastavi i ne isključuje mogućnost da jednog dana administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prizna Golan kao izraelsku teritoriju. “To se stvarno može desiti”, rekao je ambasador.

Tokom posjete Izraelu u augustu savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD-a John Bolton je izjavio da takvo priznanje nije relevantno u ovom trenutku  Izrael i Sirija u kojoj se vodi krvavi međunarodni ratni sukob od 2011. godine su i dalje tehnički u ratnom stanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj