NE SMIJEMO DOZVOLITI KATASTROFU! Merkelova razgovarala sa Erdoganom i Putinom o Idlibu uoči sutrašnjeg trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je o situaciji u Idlibu sa predsjednikom   Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i  prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom uoči sutrašnjeg trilateralnog sastanka Teheran-Ankara-Moskva.

Situacija nije jednostavna

Ne smijemo dozvoliti humanitarnu katastrofu u Idlibu, to je važan zadatak“, naglasila je njemačka kancelarka u intervjuu za televizije NTV i RTL. „O tome sam razgovarala sa Erdoganom i Putinom“, dodala je ona. Prema njenim riječima, situacija u sirijskoj provinciji Idlibu nije jednostavna, jer su tamo prisutne radikalne grupe.

Ranije je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Francuske general Fransoa Lekuentr istakao da je francuska vojska spremna da napadne ciljeve u Siriji u slučaju upotrebe hemijskog oružja u Idlibu.

Sutra u Teheranu počinje trilateralni samit Turske, Rusije i Irana

Treći sastanak

Treći trilateralni samit Turske, Rusije i Irana održat će se sutra u Teheranu. Riječ je o tri zemlje koje su garanteri mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će sa ruskim i iranskim kolegama Vladimirom Putinom i Hassanom Ruhanijem sutra održati sastanak s ciljem traganja za rješenjem sirijske krize u okvirima mehanizma uspostavljenog u astanskim pregovorima. Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je kako je cilj teheranskog samita da se analizira stanje na terenu i dogovore mogući koraci naprijed ka okončanju krize u Siriji.

Prethodni samit na kojem su Erdogan, Putin i Ruhani razgovarali o Siriji održan je u aprilu ove godine u Turskoj.

Bit će to prilika i za bilateralne susrete lidera, a iz Erdoganovog ureda je već najavljeno da će na odvojenim sastancima s Putinom i Ruhanijem razgovarati o odnosima Turske s Rusijom i Iranom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj