SLOVENSKA POLICIJA UHAPSILA VOĐU PARAVOJNE GRUPE! Šiško: Nošenje oružja je osnovno ljudsko pravo!

Slovenska policija uhitila je Andreja Šiška i još jednu osobu zbog slučaja takozvane “Štajerske straže”, paravojne skupine koja je prošlog vikenda postrojena nedaleko Maribora. Privođenjima su prethodili pretresi pet stanova i pet automobila.

Uhićene se sumnjiči za kazneno djelo poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka, proizvodnju ili promet oružja i droga. Policija je ustanovila da je dio sudionika postrojbe “Štajerske straže” bio zaveden, odnosno da su tamo došli iz nekog drugog razloga.

Ta skupina, koja se predstavlja kao “vojska Štajerske”, objavila je snimku postojavanja više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama. Policija je na svom Twitteru objavila da su uhapsili dvojicu muškaraca ne navodeći imena.

Slovenački portal 24ur objavio je prije nekoliko dana da Šiško, bivši predsjednički kandidat, predvodi “vojsku Štajerske” koju je formirao nakon proglašenja neovisnosti te istočne slovenske regije prošle godine.

Policija je samo potvrdila da na osnovu snimaka provodi istragu.

Šiško: Nošenje oružja je osnovno ljudsko pravo

Vođa skupine Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura “krajnje desnice”, koja, po podacima medija, ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina.

Šiško je potvrdio da je doista na snimkama objavljenim na društvenim medijima, ali je negirao da je riječ o “paravojnoj formaciji”. Potvrdio je i to da neki članovi grupe imaju i oružje.

“Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo”, kazao je Šiško.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj