SVI ŽELE MAKEDONIJU U EU I NATO-u: U Skoplje stigao Stoltenberg, a narednih dana dolaze Kurz i Merkel

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg u službenom je posjetu Makedoniji, a prvi u nizu sastanaka bio je s predsjednikom Đorđetom Ivanovim.

EU i NATO nisu alibi za loš sporazum

Makedonski predsjednik, priopćeno je iz njegova ureda, ponovio je da je sporazum s Grčkom o imenu loš, te da članstvo Makedonije u NATO-u i početak pregovora s Europskom unijom ne mogu biti alibi za njegovu provedbu.

Stoltenberg, koji je drugi put ove godine u Skoplju, naglasio je da NATO podupire provedbu ugovora s Grčkom. Makedonija je u julu dobila poziv za članstvo u NATO-u, ali je ulazak uvjetovan provedbom ugovora kojim zemlja mijenja ime u Sjeverna Makedonija.

Stoltenberg će posjetiti i selo Stajkovci, gdje su 2016. godine, uz pomoć vojnika i opreme KFOR-a, misije pod vodstvom NATO-a, očišćeni putevi i sanirane posljedice velikih poplava.

Osim Stoltenberga, još dvoje visokih političara ovog će tjedna boraviti u Skoplju, kako bi poduprli napore premijera Zorana Zaeva da se na referendumu potvrdi dogovor Grčke i Makedonije o novom makedonskom državnom imenu, čime bi ona napravila veliki korak prema članstvu u NATO-u.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz dolazi u posjet u petak, a njemačka kancelarka Angela Merkel dan kasnije.

Nacionalisti protiv dogovora o imenu

Makedonija treba 30. septembra održati referendum na kojem će se građani izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u – Republika Sjeverna Makedonija. Tim se sporazumom želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije, koji se vuče već 27 godina.

Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u. Ugovor o pristupanju bit će ratificiran tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene.

Nacionalisti u obje zemlje protive se dogovoru.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj