UZNEMIRUJUĆE SNIMKE: Trenutak u kojem je nožem izboden kandidat koji premoćno vodi u utrci za predsjednika Brazila

Zastupnik krajnje desnice Jair Bolsonaro, koji nadmoćno vodi u anketama za prvi krug predsjedničkih izbora koji se 7. listopada održava u Brazilu, danas je izboden nožem tijekom jednog pojavljivanja u sklopu kampanje.

Sve se dogodilo dok su Bolsonara doslovce nosili kroz gomilu kad mu je neimenovani napadač zario nož u abdomen. Napadač je uhićen. Upozoravamo čitatelje da bi snimke ovog događaja mogli smatrati uznemirujućima.

Prvi krug možda i dobije, ali drugi teško

Bolsonara, velikog štovatelja vojne diktature (1964 – 85), sklonog rasističkim ispadima te homofobnim izjavama i izjavama protiv žena, u drugom krugu će ipak lako potući gotovo svi njegovi protivnici, pokazuje anketa koju je u srijedu kasno navečer objavio institu Ibope.

Kandidat koji se hvalio da će “pobijediti već u prvom krugu” mogao bi biti poražen u drugom krugu, ali ne i kandidat ljevice Fernando Haddad koji će najvjerojatnije zamijentii Lulu bude li ovaj konačno izbačen iz utrke.

Jair Bolsonaro u prvom krugu dobiva 22 posto glasova, a sredinom kolovoza ankete su mu davale 20 posto.

Marina Silva iz stranke Zelenih ostaje na 12 posto glasova i tako dijeli drugo mjesto s kandidatom lijevog centra Cirom Gomesom koji je dotad imao 9 posto, pokazuje anketa koju je za TV Globo proveo dnevnik O Estado de Sao Paulo.

Da Silva ostaje iza rešetaka

Bivši predsjednik s ljevice Luiz Inacio Lula da Silva koji je od travnja u zatvoru zbog korupcije, vodio je u prošloj anketi Ibopea s 38 posto glasova, znatno ispred Bolsonara koji je imao 18 posto.

Visoki izborni sud je 1. rujna poništio kandidaturu Lule koji služi kaznu od više od 12 godina zatvora i naredio je njegovoj Radničkoj stranci da mu do 12. rujna pronađe zamjenu, inače će je isključiti iz utrke.

Margina pogrješke u anketi je 2 postotna boda a provedena je na uzorku od 2.002 ispitanika.

Provedena je između 1. i 3. rujna dok je počinjalo televizijsko predstavljanje kandidata.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj