VETERAN ‘WATERGATEA’ VRAĆA SE SA NOVOM KNJIGOM! Istraživanja Roba Woodwarda primorala su Nixona na ostavku, kako će reagovati Tramp?!

Bob Woodward, veteran američke ratne mornarice, imao je tek 29 godina i samo nekoliko mjeseci novinarskog staža u Washington Postu, kada je dobio zadatak koji će promijeniti njegov život ali i Sjedinjene Države zauvijek. Zadatak je bio vezan uz provalu u sjedište Nacionalnog odbora Demokratske stranke u kompleksu Watergate u Washingtonu.

Surađujući s Carlom Bernsteinom, kolegom i novinarom WP-a, započeo je dugu istragu koja ih je konačno dovela do korupcijskog skandala u vrhu Bijele kuće, odnosno administracije Richarda Nixona. Woodward i Bernstein – ili “Woodstein” – postali su najpoznatiji američki istraživački novinari, a Washington Post osvojio je Pulitzerovu nagradu za ‘služenje javnosti’ 1973. godine.

Novinari su u potpunosti opisali  kako i na koji način su došli do dokaza i saznanja u knjizi ‘Svi predsjednikovi ljudi’ po kojoj je snimljen i istoimeni film, uključujući i Woodwardove tajne sastanke s njegovim izvorom “Dubokim grlom”, koji ga je uvijek poticao da ‘prati trag novca’

Od 1970-ih Woodward se jedva odmarao, budući da je napisao još 17 knjiga, uključujući one o Bill Clintonu, George W. Bushu i Baracku Obami, a sve su tematizirale ‘Bijelu kuću’. Neumoljivo i metodičko istraživanje koje je pratilo njegov rad još od Watergatea,  postalo je intenzivnije s godinama. On je prikupio toliku količinu pojedinosti o unutarnjem radu različitih administracija Bijele kuće da nijedan drugi novinar istraživač o tome ne može govoriti kao Woodward.

Tramp: Trebao si me intervjuirati

Za “Strah” – njegovu novu knjigu od 448 stranica koja se bavi Trampovom administracijom – Woodward, sada 75-godišnjak, utrošio je gotovo dvije godine razgovarajući s ključnim osobama u upravi. “Bit će ubitačna, svi su razgovarali s Woodwardom”, rekao je jedan bivši dužnosnik Trampa prije najave objavljivanja.

Sam predsjednik Tramp izrazio je frustraciju zato što se on sam nije intervjuiran te se požalio Woodwardu u telefonskom pozivu u augustu.

“Razbio sam telefon pokušavajući doći do tebe”, rekao je Woodward predsjedniku. Također je obavijestio g. Trampa da će knjiga biti “oštar pogled na Vašu administraciju – i Vas”.

Tramp je odgovorio: “Zvuči kao da će ovo biti loše.”

Koliko je zaista loše?

A koliko je zaista sadržaj knjige loš po reputaciju američkog predsjednika svjedoče i posljednji medijski natpisi Washington Posta koji je u posjedu kopije knjige ‘Strah: Donald Tramp u Bijeloj kući’ te je proteklih dana objavio nekoliko kratkih dijelova.

Knjiga o Donaldu Trumpu donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i suradnici neprestano pokušavaju kontrolirati kako bi izbjegli teže posljedice. U trenutku kad su mediji i društvene mreže počele izvještavati o knjizi i donositi njezine ulomke, Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem negira istinitost iznesenih priča.

“Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljene priče, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposlenici, kojima je rečeno da ocrne predsjednika”, rekla je glasnogovornica Sarah Sanders.

Woodward u knjizi opisuje čestu frustraciju šefa osoblja Bijele kuće, Johna Kellyja koji je tradicionalno najbliža osoba predsjedniku u “zapadnom krilu”. On je, po Woodwardu, zbog Trumpove nepredvidivosti i nerazumijevanja globalne politike često dobivao “živčani slom”. Na jednome od sastanaka o Trumpu je navodno rekao: “On je idiot. Ne može mu se ništa objasniti. Ne znam što tu radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao”.

Prema informacijama koje je skupio Bob Woodward, nakon navodnog hemijskog napada u aprilu 2017. koji se pripisuje sirijskom režimu Bašara al-Asada, Trump je pozvao generala Mattisa i rekao mu da želi ubiti sirijskog predsjednika.

“Ubit ćemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijmo ih!”, rekao je Trump, a nakon razgovora Mattis se okrenuo prema jednom savjetniku i rekao mu: “Ništa od toga nećemo poduzeti. Bit ćemo puno odmjereniji”.

Danas je sam predsjednik negirao prethodne navode iz knjige na svom tweeteru. I dok se knjiga narednih dana očekuje u knjižarama svi se pitaju: Može li Woodwardovo istraživanje oboriti Trampa, kao što je uništilo Nixona i primoralo ga na ostavku?! U samoj knjizi, Trampa njegovi pomoćnici uspoređuju upravo sa njim.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj