VIDEO: Pogled u kabinu Škodinog sportskog hatchbacka

Nakon dizajnerskih creža spoljašnjosti Škodinog “hot hatcha” Vision RS, u prilici smo da zavirimo u kokpit ovog koncepta koji će biti izložen na predstojećem auto-salonu u Parizu. Škoda je poznata po prilično konzerativnom dizajnu enterijera svojih modela, što je dio nasljeđa vlasnika ovog brenda, njemačkog Volkswagena.

U tom pogledu, unutrašnjost koncepta sportskog hatchbacka Vision RS ne donosi previše iznenađenja.

Ipak, za ovaj automobil Škodini dizajneri su odabrali znatno veći ekran multimedijalnog sistema koji se – poput prikačenog tableta – nalazi na vrhu centralne konzole. Društvo mu pravi još jedan, manji ekran osjetljiv na dodir, smješten pri dnu središnje konzole. Digitalna je i instrumet tabla, dok je volan, u sportskom maniru, zasječen na svom donjem dijelu. S obzirom da se radi o vozilu koje nosi oznaku RS, u kabini su prisutni brojni sportski detalji, a neizbježni su i stilski elementi u crvenoj boji.

Sportska sjedišta presvučena Alcantarom imaju naglašenu bočnu potporu, a u Škodi kažu da su detalji u kokpitu izrađeni od karbonskih vlakana napravljenih od 100% recikliranog poliestera. Pored materijala od karbonskih vlakana, unutrašnjost vozila krase i elemeti od kristala, koje je specijalno za ovaj automobila napravio češki proizvođač stakla Lasvit.

Tehnički detalji Škode Vision RS nisu poznati, ali je najavljeno da će automobil za prijenos snage koristiti automatski DSG mjenjač. Svjetska premijera ovog koncepta zakazana je za početka oktobra i salon u Parizu.

Očekuje se da će Vision RS poslužiti Škodi kao osnova za drugu generaciju modela Rapid, koji će za razliku od aktuelne verzije biti prekomandovan u viši automobilski segment, u klasu sa Golfom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj