(VIDEO) NASTAVAK KATASTROFA U JAPANU: Poslije tajfuna i zemljotresa dolaze klizišta

Najmanje dvoje ljudi poginulo je, dok se njih 38 vodi kao nestalo, nakon zemljotresa koji je sinoć pogodio japansko sjeverno ostrvo Hokaido, javili su domaći mediji.

Nastavak katastrofa u Japanu: Poslije tajfuna i zemljotresa - klizište

Usljed zemljotresa bez napajanja električnom energijom ostalo je 5,3 miliona stanovnika ostrva.

Japanska radiodifuzna korporacija NHK javila je da postoji mogućnost da je poginulo pet ljudi, dok je njih 120 povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Video-snimci iz vazduha pokazuju desetine klizišta u blizini grada Atsuma, u južnom dijelu ostrva, nagomilanu zemlju i oborena stabla. Na drugim snimcima iz grada Saporo mogu se vidjeti oštećeni putevi i blato koje se izliva na glavnu ulicu.

Ostrvo Hokaido ostalo je bez napajanja električnom energijom prvi put otkako je osnovana Elektroprivreda Japana 1951. godine.

Japanski ministar trgovine i industrije Hirošige Seko izjavio je da će za ponovno uspostavljanje napajnja elektročnom energijom na ostrvu Hokaido biti potrebno sedam dana.

Potres se dogodio 68 kilometara jugoistočno od Saporoa, a Japanska meteorološka agencija (JMA) objavila je da nema opasnosti od cunamija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj