BILI UBIJEĐENI DA ĆE IZRAEL INTERVENISATI DA IH SPASI! Američki mediji: Tel Aviv finansirao 12 tzv. ‘pobunjeničkih grupa’ u Siriji

Izrael je tajno finansirao i naoružavao najmanje dvanaest tzv. ‘pobunjeničkih grupa’ u južnoj Siriji kako bi držali podalje milicije koje podržava Iran ili borce grupe DAIŠ od granice Izraela, objavio je časopis Foreign Policy.

Intervjuirano je više od 20 članova tzv. ‘pobunjeničkih grupa’ koji su rekli da su imali podršku Izraela u posljednjim godinama i da je ona nedavno okončana, prenosi Beta. Izrael ih je snabdijevao puškama, mitraljezima, minobacačima i transportnim vozilima i to preko graničnih prelaza između Golanske visoravni i Sirije.

To su, kako navodi američki magazin, isti oni prelazi preko kojih je Izrael isporučivao humanitarnu pomoć. Svaki terorista dobio je u prosjeku 75 dolara mjesečno, a još novca je Izrael davao za kupovinu oružja na sirijskom crnom tržištu. Kada su legalne snage SAA ponovo zauzele jug Sirije u julu pobunjeničke grupe su očekivale Izrael da intervenira.

“To je lekcija koju nećemo zaboraviti o Izraelu. On ne brine o ljudima. Ne brine o čovječnosti. Brine jedino o svojim vlastitim interesima”, rekao je jedan borac.

Slični izvještaji o izraelskoj podršci sirijskim pobunjenicima objavljeni su 2017. godine, podsjećaju izraelski mediji.

200 zračnih napada u 18 mjeseci

Izrael je tvrdio da nastoji da se ne miješa u ‘građanski rat u susjednoj Siriji’, ali je nedavno jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio da je izraelska vojska izvela gotovo 200 zračnih napada u toj zemlji za posljednjih 18 mjeseci, gađajući prvenstveno iranske mete.

Izraelska vojska je također ranije gađala položaje sirijskih snaga i konvoje s oružjem navodno namijenjene libanskom proiranskom Hezbollahu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj