DANAS TRILATERALNI SAMIT O SIRIJI U TEHERANU: SAD poručuju kako SAA priprema hemijsko oružje za Idlib, Damask se nada skorom oslobađanju provincije

Predjednici tri zemlje, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani, po treći put sjedaju za stol kako bi razgovarali o sirijskoj krizi, dok SAD istovremeno upozoravaju na moguće ‘hemijske napade SAA’ u toj provinciji, a Damask sa druge strane izražava nadu u njeno skoro oslobađanje.

Treći trilateralni samit Turske, Rusije i Irana bit će održan u petak u Teheranu. Riječ je o tri zemlje koje su garanti mirovnog procesa za Siriju, koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Predsjednici Turske – Recep Tayyip Erdogan, Rusije – Vladimir Putin i Irana – Hassan Rouhani održat će sastanak s ciljem traganja za rješenjem sirijske krize u okvirima mehanizma uspostavljenog u astanskim pregovorima. Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno da pronađu mehanizam djelovanja na terenu i kreiraju uslove i okvire procesa tranzicije u Siriji.

Postoji “mnogo dokaza” da snage sirijske Vlade u Idlibu, na sjeverozapadu zemlje, pripremaju hemijska oružja, izjavio je novi savjetnik State Departmenta za Siriju, upozorivši na rizike ofanzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.

“Siguran sam da imamo vrlo, vrlo čvrste osnove za ta upozorenja”, rekao je Jim Jeffrey, kojeg je 17. avgusta državni sekretar Mike Pompeo imenovao posebnim savjetnikom za Siriju, koji prati razgovore o političkoj tranziciji u toj zemlji.

“Bilo kakva ofanziva je za nas nesmotrena eskalacija za osudu”, kazao je Jeffrey novinarima u svom prvom razgovoru o stanju u Siriji. “Postoji mnogo dokaza da se pripremaju hemijska oružja.”

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Američke Države i saveznici odgovoriti “brzo i snažno” ako snage sirijske Vlade upotrijebe hemijska oružja u ofanzivi koja se očekuje u Idlibu.

Jeffrey je rekao kako bi napad ruskih i sirijskih snaga i upotreba hemijskog oružja izazvali ogromni priljev izbjeglica u jugoističnu Tursku ili područja u Siriji pod turskom kontrolom.

On je stanje u Idlibu opisao “vrlo opasnim” i dodao kako Turska nastoji izbjeći opću ofanzivu snaga sirijske Vlade.

Sirijski premijer Imad Khamis izjavio je da će provincija Idlib, koju kontroliše opozicija, uskoro biti vraćena pod suverenitet Sirije. On je istovremeno obećao da će pobijediti u svakom budućem ratu, prenosi Reuters.

“Idlib će uskoro biti vraćen naciji… Sirija je prevladala i pobijediće u svakom budućem ratu”, kazao je Khamis u Damasku.

Ofanziva na Idlib, koji je posljednje veliko uporište pobunjenika, čini se sve izvjesnijom, a sirijske Vladine snage već nedjeljama bombarduju tu regiju.

Idlib je trenutni dom za veliki broj ljudi, uključujući mnoge civile koji su već izbegli iz drugih područja koje su zauzele snage sirijskog predsednika Bashara al-Assada.

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju kako bi ofanziva na ovom području nagnala 2,5 miliona njih ka turskoj granici i napravila ogromnu humanitarnu krizu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj