DOČEKAN RAŠIRENIH RUKU: Njemački ministar vanjskih poslova boravio u dvodnevnoj posjeti Turskoj

Krajem septembra u državni posjet Njemačkoj dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Dvodnevni posjet njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa Turskoj trebao je poslužiti pripremi toga posjeta. Posjetio je turski parlament, njegov kolega Mevlüt Cavusoglu primio ga je raširenih ruku, a susreo se i s Erdoganom. Susret je, kažu, bio konstruktivan i srdačan. Takvo opušteno ozračje je sigurno dobar početak. Ali, da bi odnosi dviju zemalja mogli biti dugoročno stabilizirani obje strane se stvarno moraju potruditi, piše DW.

Ankara Außenminister Maas Cavusoglu (picture-alliance/dpa/B. von Jutrczenka)

Prije odlaska u Ankaru Maas je izjavio da je puštanje njemačkih zatvorenika iz turskih zatvora uvjet normalizacije odnosa između Turske i Njemačke.

Na konferenciji za novinare Maas se samo kratko dotakao te teme. Očito je da se o tomu još razgovara. Ali, izgleda da njemačka strana želi tu temu diskretno obrađivati. S druge strane Cavusoglu je vrlo odlučno rekao da za normalizaciju odnosa ne može biti nikakvih uvjeta. Cavusoglu je pritom dao naslutiti da Turska s Njemačkom razgovara i o zabranjenoj Kurdskoj radničkoj stranci PKK i pokretu propovjednika Gülena.

NAKON IZETBEGOVIĆEVOG LOBIRANJA: Merkel pozvala Erdogana u posjetu Njemačkoj

Maasovim posjetom su Turska i Njemačka ponovo zbližene.

Nema sumnje da tek nedavno ponovo izabrani turski predsjednik treba Europu. Erdogan sebi jednostavno ne može priuštiti gubljenje njemačkih investicija u Turskoj.  A tu je i problem ‘građanskog rata u Siriji’, u turskom susjedstvu. Novi izbjeglički val bi prije ili kasnije mogao zapljusnuti Tursku. Ni Njemačkoj ni Turskoj, naravno, ne može biti u interesu da se to dogodi.

Njemačka pred sobom ima tešku zadaću: cilj mora biti, prvo, stvaranje zajedničke osnove za bilateralne odnose. Drugo, i u njemačkom je interesu da tursko gospodarstvo ne kolabira. Treće, mora biti pronađen put iz izbjegličke krize, stoji između ostalog u članku DW-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj