(VIDEO) SDA JE POSTALA JAČA ODLASKOM NEKIH LJUDI! Počela kampanja: Intervjui, videi, plakati i predstavljenja kandidata za različite nivoe vlasti!

Političke stranke i kandidati za Opće izbore u BiH konačno su dočekali 7. septembar, zvanični početak predizborne kampanje, što ujedno znači i mogućnost njihovog oglašavanja na javnim mjestima, reklamnim panoima, u medijima…Već od ponoći počelo je lijepljenje predizbornih plakata i postavljanje billboarda u svim bh. gradovima, a danas su uslijedila i zvanična predstavljanja kandidata na različitim nivoima.

Izetbegović dao intervju FTV-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, sinoć je u intervjuu Federalnoj televiziji odgovarao na niz aktuelnih pitanja i dilema koje muče građane BiH. Iako je predizborna kampanja tek počela, javnost želi znati da li SDA ima favorite za koaliranje ili stranke sa kojima ni pod koju cijenu ne želi u vlast? Pogledajte odgovore na ovo i druga zanimljiva pitanja.

Video na stranici Šefika Džaferovića izazvao buru u javnosti

Na zvaničnoj stranici kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića objavljen je video pod nazivom “Nismo svi isti”, u kojem je predstavljena historija napada Dodikovog režima, udruženog sa Fahrudinom Radončićem i njegovim SBB-om, na Džaferovića kroz optužbe za ratne zločine, te njegova odbrana od tih napada, piše SB.

U videu, koji traje nešto više od 2 minute, predstavljeni su osnovne tvrdnje dvije strane po pitanju rata u Bosni i Hercegovini, odnosno učešća u ratu i moralnog integriteta Šefika Džaferovića, kao ratnog načelnika CSB Zenica, u periodu 1992-1995.

Ako se po jutru dan poznaje, ovaj žestoki protu-udar Džaferovića na stalne napade koje Radončić vrši na njega preko “Dnevnog avaza”, ukazuje da će ova kampanja biti možda najžešća dosad.

 

SDA  jača odlaskom nekih ljudi

Kantonalni odbor SDA TK na predstojećim izborima imat će 77 kandidata na svim nivoima vlasti, od državnog do kantonalnog.

– Nakon svega što se dešavalo SDA je izuzetno jaka, čak bih rekao i jača odlaskom nekih ljudi. Na ovim izborima, na osnovu procjena i sugestija građana, očekujemo pobjedu. Naš osnovni program je borba za BiH, državu ravnopravnih naroda i građana i u kojoj ćemo se svi osjećati ravnopravni – rekao je Amir Fazlić, predsjednik povjereništva Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

Na čelu Izbornog štaba SDA u TK je bivši kantonalni premijer Bego Gutić, koji se tokom obraćanja osvrnuo i na rezultate vlade kojoj je bio na čelu.

Želimo voditi pozitivnu kampanju, jer mi to možemo sebi dozvoliti, prije svega, zbog rezultata našeg rada. Pokazali smo u protekle četiri godine, na svim nivoima, da smo sposobni voditi državu naprijed. Iza nas su rezultati i u TK, koje je postigla naša vlada koja je u februaru na jedan nedemokratski način smijenjena. Raduje me da Vlada TK koja sada radi nastavlja kontinuitet politike SDA, što pokazuje naš pravi put. Oni moraju objasniti kašnjenje kreditne linije za privredu, rekonstrukcije aerodroma i regionalnih cesta te zašto su odustali od arbitraže za GIKIL… – rekao je, između ostalog, Gutić istakavši da je ovo kanton sa najviše novih radnih mjesta.

On je pozvao političke protivnike da vode pozitivnu kampanju, koja će se zasnivati na realnim obećanjima i da se narednih mjesec dana utroši korist građana.

U ime Asocijacije žena KOSDA TK prisutnima se obratila Advija Čaušević, koja je istakla da zemlja ne traži gospodara nego slugu.

Pozivam birače da daju podršku ženama, da zajedno sudjelujemo u procesu odlučivanja. SDA je trajna kategorija, kao i država BiH, stoga budimo ono što jesmo, snaga naroda – poručila je Advija Čaušević.

U ime Asocijacije mladih KOSDA TK obratio se Hasan Bešić, koji je istakao da su na listi SDA obrazovani mladi ljudi, koji su prepoznali važnost predstojećih izbora.

– Mi smo nova snaga najjače stranke u BiH, koja neće podleći podjelama i pritiscima – istakao je Bešić.

SDA predstavila 56 kandidata za sve nivoe vlasti u HNK

Kantonalni odbor SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavio je danas 56 kandidata na listama za sve nivoe vlasti te na taj način ozvaničio početak izborne kampanje.

U izbornoj jedinici 207, Skupština HNK, SDA HNK ima 35 kandidata na listi.  U izbornoj jedinici 409, Predstavnički dom Parlamenta FBiH SDA delegirala je 13 osoba, a izborna jedinica 512, Parlamentarna skupština BiH ima osam svojih predstavnika.

Edin Mušić, nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, na početku obraćanja je kazao kako su kandidati ove stranke dio slogana “Snaga naroda”, te kako mu je čast i odgovornost što je na čelu tima koji dosad ne zna za poraz.

– Naš izborni cilj je pobjeda, pobjeda koja nosi stabilnost kantona i države, razvoj kantona i države, i koja nosi integracije države BiH. Naš izborni cilj je osvojiti mandat u državnom parlamentu, dva mandata u federalnom i sedam u Skupštini HNK. Naš cilj također je i pobjeda Šefika Džaferovića kao bošnjačkog člana Predsjedništva -kazao je Mušić.

Navodeći niz uspjeha iz mandatnog perioda, spomenuo je usvojene zakone važne za društvo, Zakon o transplantaciji organa i tkiva te Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

– Stabilizirali smo prilike u Federaciji donošenjem Zakona o radu i dugoročno stabilizirali odnose i stvari u penzionom sistemu donošenjem novog zakona o PIO – dodao je Mušić.

Govoreći o političkim ciljevima ove stranke, istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva da do kraja 2022. u BiH bude više od 850.000 zaposlenih,  a da do 2026. BiH ima najmanje milion zaposlenih.

Naša namjera je da ovaj kanton bude i dalje politički stabilan, ekonomski jak i prostorno uređen. Na tome predano, odgovorno i strpljivo radimo. Cilj nam je da se autoput izgradi i uveže južno i sjeverno, za što smo već osigurali pretpostavke. Cilj nam je da se dobrim putem povežu Stolac i Neum, za što smo također osigurali novac, te završi vjetropark Podveležje, kao i da počne izgradnja još jedne velike hidroelektrane na gornjem toku Neretve – naglasio je Mušić i zaključio da je SDA najjača probosanska stranka i garant stabilnosti države BiH.

Šerif Špago, nosilac liste za Skupštinu HNK, kazao je kako urađeno u proteklom mandatu daje mogućnost da platforma za naredni mandat obuhvati mjere i aktivnosti koje podrazumijevaju razvoj i zapošljavanje u skladu sa donesenom strategijom razvoja HNK.

– Naravno, usklađeno sa aktivnostima na višim nivoima vlasti, sa posebnim akcentom na usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, stimuliranje zapošljavanja mladih i osoba iz kategorija boračke populacije, kapitalna ulaganja u infrastrukturu, nastavak ulaganja u školske i objekte zdravstvenih ustanova, kao i do sada –  kontrolisana javna potrošnja, donošenje propisa koji će poboljšati stanje u oblasti socijalne zaštite, te stalno raditi na poboljšanju stanja u sektoru obrazovanja, sa posebnim podrškom razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić”, te unapređenju stanja u oblasti kulture i sporta – kazao je Špago.

Posebno je napomenuo oblast sigurnosti i dovođenje iste u zakonske okvire.

Osman Ćatić je nosilac liste SDA za federalni nivo vlasti. U svom obraćanju je kazao kako u ovom trenutku imamo jednu vrlo interesantnu situaciju na političkom nebu Bosne i Hercegovine.

– Skoro sve političke partije, bilo da dolaze iz RS-a, ili sa hrvatskim političkim predznakom kao i probosanske partije, svoju izbornu kampanju zasnivaju na antikampanji protiv SDA. Ili smo mi najveća opasnost za RS, ili majoriziramo hrvatski narod u BiH, ili smo jedini krivci za bilo šta što u BiH nije dobro – istaknuo je Ćatić.

Od toga ništa nije tačno, dodaje, nego u nedostatku kvalitetnih političkih ideja i programa za prosperitet BiH u svakom segmentu te prikrivanja vlastite odgovornosti pred svojim biračkim tijelom za nerealizovana izborna obećanja, drugi politički subjekti se orkestrirano bave samo SDA. S druge strane, ističe Ćatić, bez imalo skrupula sebi pripisuju sve što je dobro u BiH, a pogotovo ono što je urađeno u ovom mandatnom periodu.

Takve zamjene teza da je neko isključivi krivac za ono što nije dobro, a neko drugi zaslužan samo za pozitivne stvari su vrijeđanje zdrave pameti naših građana i našeg naroda. Osmog oktobra ujutro će se uvjeriti da su bili u krivu, jer će i nakon 7. oktobra, SDA ostati najjača politička partija u BiH zato što je povećan broj zaposlenih, a smanjen broj nezaposlenih,  raste izvoz, a smanjuje se spoljnotrgovinski deficit, imamo ekspanziju turizma sa stopom porasta broja noćenja od 20%, imamo porast prihoda i od direktnih i od indirektnih poreza, smanjen javni dug Federacije za preko 600 miliona KM, doneseni su neki najbitniji sistemski zakoni u Federaciji, kao na primjer Zakon o radu ili Zakon o PIO, imamo snažnu ekspanziju namjenske industrije… SDA će i u narednom mandatnom periodu, kao vodeća politička snaga i u BiH i u FBiH, nastaviti borbu za ekonomski i svaki drugi prosperitet BiH – zaključio je Ćatić.

(Global CIR/Faktor/SB/FTV/Agencije)

 

Komentiraj