BEZ SJEVERNE IRSKE U CARINSKOJ UNIJI NEMA DOGOVORA: Pregovarač EU odbacio ključne elemente britanskog plana za Brexit

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier upozorio je da ključni elementi britanskog prijedloga za trgovinske odnose sa EU poslije Brexita “nisu prihvatljivi”, navodi se u petak u objavljenim komentarima britanske parlamentarne komisije za Brexit.

Barnier je izjavio da EU neće prihvatiti prijedloge Londona o stvaranju zone slobodne trgovine za industrijsku robu i mogućnost da Velika Britanija prikuplja carine na robu koja ulazi na njenu teritoriju a krajnje odredište ima u Evropskoj uniji, prenosi Beta.

“To bi dovelo u pitanje integritet jedinstvenog tržišta (…) Tako nešto ne dolazi u obzir”, rekao je Barnier u ponedjeljak članovima komisije u Briselu.

Te izjave idu u korist onih koji sve više kritiziraju plan za koji se zalaže britanska premijerka Theresa May i koji predviđa očuvanje bliskih trgovinskih veza s EU-om.

Taj plan su kritizirale i pristalice Brexita u redovima vladajućih konzervativaca kao i neki od onih koji se zalažu za ostanak Velike Britanije u EU.

Granični sporazum

Barnier je ponovio da je uređeno 80 posto pitanja razlaza, ali i upozorio da bi sve moglo da propadne ako se ne postigne sporazum o granici britanske Sjeverne Irske i Irske, članice EU-a.

Ni London ni Brisel ne žele uspostavljanje graničnih kontrola, plašeći se prijetnji za mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj, ali se ne slažu oko načina da se one izbjegnu.

Evropska unija je od Londona zahtijevala da radi na takozvanom “backstop” rješenju, ili “sigurnosnoj mreži” (safety net), koje bi bilo primijenjeno ako se ne postigne bolji sporazum.

Britanska vlada se, međutim, boji da bi takav plan, po kome bi Sjeverna Irska ostala dio carinske unije i jedinstvenog tržišta, mogao ugroziti teritorijalni integritet Velike Britanije.

“Ako ne bude operativnog backstopa za Irsku, neće biti sporazuma”, upozorio je Barnier.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj