NJEMAČKA KANCELARKA U SKOPLJU! Teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana polazna tačka stabilnosti!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Skoplju da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

angela merkl

 

“Iz njemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cijele EU”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

“Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem sopstvenom interesu”, rekla je kancelarka Njemačke.

Merkel je istakla da lično vjeruje da je “teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kao što jeste i da ima još bližu saradnju u tom okviru i kada sve budu dio EU”.

– Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. 30. septembra imate mogućnost, isto kao pre 27 godina, da glasate da li ćete pripadati EU I NATO-u, a to istovremeno znači prihvatanje dogovora sa Grčkom – rekla je Merkel na zajedničkoj press konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Njemačke euroatlantskim integracijama Makedonije. Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska, dodao je on, prenosi MIA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj