PANIKA U IMOTSKOM: Nakon zemljotresa počela nestajati rijeka

Nakon sinoćnjeg vrlo jakog zemljotresa koji je zatresao cijelu Imotsku krajinu, u rano jutro u subotu nova panika. Od ranih jutarnjih sati počeo je padati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98 posto stanovništva Imotske krajine, piše Radio Imotski, prenosi Index.hr.

Od 6.20 sati nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije potresa, a već oko 9 sati bio je cijeli metar niži. Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta, komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači.

Isti slučaj zabilježen je 24. jula 2004. godine, kada se nakon potresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Nasreću, ubrzo se vratila. No, ovoga puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Na glavnom vodocrpilištu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulirana opskrba vode stanovništva Imotske krajine. Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je smanjen u njenom središnjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima.
(Global CIR/Index)

Komentiraj