ZABRINUTOST ZA CIVILE, ALI I ODLUČNOST PROTIV TERORISTA! Iran, Rusija i Turska će nastaviti sarađivati na rješenju za provinciju Idlib

Iran, Rusija i Turska nisu uspjele u petak prevladati svoja razmimoilaženja, dogovorivši se ipak da će nastaviti “surađivati” na rješenju za provinciju Idlib kako bi se izbjegle civilne žrtve u tom području na sjeverozapadu Sirije, oko kojega SAA okuplja postrojbe za, kako se čini, neposredan napad.

Ruski udari na položaje terorista Tahrir-al-Shama nisu prestajali ni dok se ou Teheranu održavao summit između iranskog predsjednika Hasana Rohanija i njegovih kolega Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana, te nekoliko sati prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Idlibu koji je sazvao Washington.

Summit je obilježen verbalnim nadmetanjem predsjednika Recepa Rayyipa Erdogana i Vladimira Putina. Erdogan se zdušno zalagao za sporazum oko “prekida vatre” i upozoravao na “pokolj” u slučaju napada SAA, koju podržavaju Teheran i Moskva. Putin je odbacio prijedlog argumentirajući “da nema predstavnika oružanih skupina oko tog stola” vičnih u pregovorima oko prekida vatre.

Globalno, sve tri zemlje držale su se svojih stavova. Teheran i Moskva insistirali su na potrebi borbe protiv “terorizma” i pravu Damaska da povrati integritet svojeg teritorija, a Turska, koja podržava pobunjenike i masovno prihvaća sirijske izbjeglice na svoj teritorij, upozoravala je na nadolazeći “pokolj”.

“Borba protiv terorizma u Idlibu neizbježan je dio misije povratka mira i stabilnosti u Siriji, ali zbog te borbe ne smiju patiti civili niti ona smije dovesti do politike spaljene zemlje”, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani. “Sirijska vlada ima pravo preuzeti nadzor nad cjelokupnim nacionalnim teritorijem i mora to učiniti”, procijenio je Putin.

U seriji tvitova nakon trlilateralnog samita s predsjednicima Rusije i Irana u Teheranu Erdogan je kazao kako pribjegavanje metodama koje će zanemariti živote civila “ide na ruku teroristima”. “Ako svijet zažmiri na ubijanja desetaka tisuća nevinih ljudi kako bi se ispunili interesi režima niti ćemo to gledati sa strane niti sudjelovati u takvoj igri”, kazao je Erdogan.

Jedinstvo i saradnja islamskih zemalja ključni za rješavanje problema u regionu

Tokom sastanka sa turskim predsjednikom koji je održan u Teheranu nakon trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana o Siriji, ajatollah Hamenei je ocijenio da su muslimanskom svijetu danas najpotrebniji bliskost i sinergija, prenosi novinska agencija Tasnim. “Jedinstvo i saradnja islamskih zemalja čine osnovu za rješavanje problema u regiji. Imperijalizam, koji najviše prednjači u SAD-u, zabrinut je zbog saradnje islamskih zemalja, njihovog približavanja i pojavljivanja islamske snage”.

Iran i Turska su dvije cijenjene i moćne zemlje regiona i imaju zajedničke ciljeve u pogledu islamskog svijeta. Zato se mora razvijati politička i ekonomska saradnja između dviju zemalja, poručio je. Naglasio je da dvije zemlje imaju dobre odnose, koje, kako je istakao, moraju dodatno osnažiti. Takođe, ajatollah Hamenei je pohvalio stav Erdogana u vezi sa situacijom u Mijanmaru te istakao da je palestinsko pitanje uvijek ključno i ne bi trebalo biti zanemareno.

Na sastanku kojem je prisustvovao i prvi zamjenik predsjednika Irana Eshak Džahangiri, turski predsjednik je situaciju u regionu ocijenio kritičnom, izrazivši nadu da će se problemi u regionu riješiti saradnjom islamskih zemalja.  Erdogan je ocijenio da je do trenutne situacije doveo nedostatak koherentnosti i jedinstva među islamskim zemljama.

“Kao rezultat ponašanja Zapada prema nezavisnim islamskim zemljama, situacija je postala izuzetno osjetljiva. Zbog toga, treba razvijati solidarnost i bratstvo posebno između Irana i Turske”, rekao je Erdogan.

Iran i Rusija mogu obuzdati SAD

Iranski vrhovni lider ajatollah Sejid Ali Hamenei ocijenio je danas na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Teheranu da su dešavanja u Siriji i američki poraz u toj zemlji pokazali da se Vašington može obuzdati, prenosi Press TV.

Hamenei je rekao da dvije zemlje mogu proširiti saradnju o globalnim pitanjima i dodao:

„Jedno od pitanja oko kojeg dvije strane mogu da sarađuju je obuzdavanje Amerike. Zato što je Amerika opasnost za čovječanstvo a postoji mogućnost da se ona obuzda“, kazao je lider iranske revolucije, prenose agencije.

Odlučne u preuzimanju cjelokupnog teritorija, vlasti u Damasku skupile su pojačanja na rubu pokrajine koja graniči s Turskom a kojom dominiraju teroristi Hajat Tahrir al-Šarma ali uključuje i znatne pobunjeničke frakcije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj