OVO JE SITNIČAVA OSVETA PROMIGRANTSKIH POLITIČARA! Peter Szijjarto: Suprotstavit ćemo se odluci Evropskog parlamenta

Odluka Europskog parlamenta, donesena u srijedu, kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske je “sitničava osveta” promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto.

“Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske”, izjavio je Szijjarto. “Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji”, ustvrdio je.

Odluka Evropskog parlamenta

Europski parlament ranije u srijedu izglasao je početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

To je drugi put da Europski parlament pokreće član 7. koji je, prije Mađarske, zbog ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti pokrenut protiv Poljske.

Ta odredba Ugovora o EU podrazumijeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u institucijama EU.

Zastupnici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Europskog parlamenta te unutarnjih podjela među članovima najveće Europske narodne stranke kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Odluka na Evropskom vijeću

Procedura se pokreće u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrijednosti EU kao što su vladavina prava, demokracija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Poslije usvajanja u Europskom parlamentu, odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Europskim vijećem na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija i dalje biti u dužnosti poštovati obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7. također se donosi u Europskom vijeću pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj