SIGURNOST I SOCIJALNA DAVANJA PRIORITETI! Merkel ozbiljno shvata brige građana

U skupštinskoj raspravi, njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila značaj Osnovnog zakona za zajednički život u Njemačkoj. Ona je rekla da su pravila Osnovnog zakona „fundament naše pravne države”. A da bi se to garantovalo, u budžetu za 2019. je predviđeno više novca za bezbjednost i socijalna davanja.

Kao primjer ona je navela povećanje dječjeg dodatka, ali i korekcije u oporezivanju zarada. Kao temu koja spada u odlučujuće za zajednički život ona je navela i „plativ stambeni prostor”. Merkelova je rekla da ljudima treba dati osjećaj da se vlada hvata u koštac sa aktuelnim izazovima i da se brige građana ne ignorišu.

Budžetska rasprava je tradicionalan povod i za sučeljavanje između opozicije i vladajućih stranaka o osnovama politike.

Na spoljnopolitičkom planu, kancelarka nije isključila mogućnost učešća vojnika Bundesvera u sukobu u Siriji. Cilj vlade je, kako kaže, da doprinese nalaženju političkog rješenja. No, kako je dodala kancelarka, ne smije se gledati u stranu kada se, na primjer, upotrebljava hemijsko oružje. „Da unaprijed kažemo ne, šta god se dešavalo u svijetu, to ne može biti naš stav”, dodala je šefica CDU, što je bilo upućeno na adresu SPD, koalicionog partnera, koji odbacuje angažovanje njemačkih vojnika u Siriji.

Za budućnost Evropske unije je, po mišljenju kancelarke, odlučujuće „zajedničko evropsko rješenje”, koje, kako je rekla, još nije nađeno. Izazov je, po njenim riječima, još veći nego što su to bile finansijka kriza i kriza evra od prije deset godina. Kancelarka je zatražila i da se više investira u Afriku kako bi se suzbili uzroci izbjeglištva.

Spor oko Kemnica

U svom govoru, Merkelova je pomenula i Kemnic. Ona je, s jedne strane, pokazala razumijevanje za ogorčene građane koji su protestovali zbog napada nožem u kojem je život izgubio jedan 35-godišnjak. No, naglasila je i da te emocije ne mogu biti „opravdanje za demonstracije protiv ljudi”: „Nećemo dozvoliti da se u našem društvu na podmukao način dođe do izopštavanja čitavih grupa.” To, kako je rekla, važi za Jevreje i muslimane kao i za ateiste.

Prije toga je šef poslaničke grupe desničarske AfD Aleksander Gauland u svom govoru još jednom okarakterisao migraciju kao glavni problem Njemačke. On je nabrojao krivična djela izbjeglica i potražilaca azila. Merkelovu je optužio da širi lažne vijesti da je u Kemnicu bilo lova na ljude. On je rekao da je među demonstrantima bilo „nekoliko agresivnih šupljoglavaca” i da se „radilo o manjini”.

Šulc: sredstva fašizma

Poslanik SPD Martin Šulc je optužio Gaulanda da se u svojim govorima služi uobičajenim retoričkim sredstvima fašizma. On je dodao da Gauland kompleksne stvari redukuje na jednu jedinu temu – migraciju. „Način koji smo ovdje čuli, jednodimenzionalnost kompleksnih struktura u 21. vijeku, to je stilsko sredstvo koje je poznato. To se kombinuje sa iskazima tipa 1000-godišnje carstvo je bilo samo brabonjak – a zapravo, po riječima Šulca, Gauland spada na đubrište istorije.

Šef poslaničke grupe FDP Kristijan Lindner pozvao je druge stranke da međusobno sarađuju na planu izbjegličke politike, kako bi se suprotstavile politici AfD. On smatra da se „državotvorne stranke centra” moraju udružiti kako bi postigle „migracioni i integracioni konsenzus”. „To bi bio način da oni postanu mali”, rekao je Lindner o AfD. Lider Liberala je optužio vladu da i pored velikih prihoda od poreza kao i rekordne zaposlenosti ne razmišlja o uređenju budućnosti. On tvrdi da je državni budžet za 2019. – budžet propuštenih šansi.

AfD na kratko napustila sjednicu

Poslanici AfD su, međutim, napustili raspravu kada je poslanik SPD Johanes Kars izgovori slijedeće riječi: „Desničarski radikali u parlamentu su neukus… mržnja čini ružnim… pogledajte se u ogledalu!” Kada je Kars završio svoj govor, poslanici AfD su se vratili na svoja mjesta. Predsjednik parlamenta je opomenuo Karsa da je “tolika agresivnost” nepotrebna.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj