SAMO 17 ODSTO IMA POZITIVNO MIŠLJENJE O TRAMPU: Više od pola Francuza smatra da SAD više nisu pouzdan saveznik

Više od polovine Francuza ne smatra više Sjedinjene Američke Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 odsto više “nepovjerljivih” nego 2014. godine, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.

Samo 44 odsto francuskih ispitanika, nad kojima je ove nedelje sprovedeno istraživanje, reklo je da SAD ostaju za Francusku “saveznik od povjerenja” pod mandatom predsjednika Donalda Trampa, prenosi televizija Frans24.

Najnovije istraživanje pokazuje da je za 33 odsto opao broj Francuza koji smatraju SAD saveznikom kome se može vjerovati, u poređenju sa sličnom anketom sprovedenom maja 2014. kada je u Bijeloj kući bio bivši predsjednik Barak Obama.

U najnovijoj anketi, oko 54 odsto francuskih ispitanika reklo je da ima “veoma loše mišljenje” o predsjedniku Trampu, dok je svega 17 odsto ispitanika iznijelo pozitivno mišljenje o njemu.

Jedina grupa koja je izrazila pozitivnije mišljenje o Trampu su pristalice krajnje desničarske francuske stranke Marin Le Pen, pod nazivom Nacionalno okupljanje – nekadašnji Nacionalni front – sa 42 odsto njih koji podržavaju Trampa.

Zbog Trampovih kaznenih trgovinskih carina, 78 odsto francuskih ispitanika reklo je da su SAD loše po privredni rast Francuske, dok zbog Trampove odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimi Francuzi Ameriku sada više vide kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promjena.

Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji francuski državljani najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD.

Anketu je, 10. i 11. septembra, sproveo institut Ifop, za grupu Američki jevrejski komitet, Francusku fondaciju za političke inovacije i istraživački institut Sirso.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj