UGROŽAVA ŠEST NUKLEARNIH ELEKTRANA: Uragan ‘Florens’ blizu istočne obale SAD-a, stigla naredba – bježite i spašavajte živu glavu

Američki zvaničnici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbjedno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Uragan Florens ugrožava šest nuklearnih elektrana

Ovih šest nuklearki u Sjevernoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije “Ðuk Enerdži” u čijem vlasništvu se one nalaze. Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Sjevernoj Karolini, najbliže mjestu gdje se predviđa da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane “u ovom trenutku” i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN. “Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo procijeniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu poslije oluje”, rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti. Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Američki zvaničnici poslali su alarmantno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florens, javlja CNN.

Upozorenje je nedvosmisleno i jasno, a glasi – sklanjajte se s puta uraganu, i to odmah!

Ostankom riskirate život. Ne planirajte da krenete kada počnu kiše i vjetar”, rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper.

Gotovo identičnu poruku poslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: “Evakuišite se. Ako to ne uradite, prepušteni ste sami sebi.”

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj