MACRON PRIZNAO FRANCUSKA ZLOSTAVLJANJA TOKOM ALŽIRSKOG RATA: Zatražio je oprost od udovice Mauricea Audina koji je umro u mukama!

Emmanuel Macron je jučer priznao da je Francuska imala “sustav” koji je prouzročio čine “zlostavljanja” u Alžirskom ratu (1954 – 1962), dajući tako poticaj preispitivanju povijesnog sjećanja koje je izvor brojnih, još nezacijeljenih rana u francuskom društvu.

Francuski predsjednik je izjavu u tom smislu uputio udovici predstavnika alžirske komunističke oporbe Mauricea Audina koji je umro pošto su ga oteli francuski vojnici u Alžiru 1957., zatraživši od nje “oprost”.

“Važno je da se čuje za taj slučaj, da na njega gledamo odvažno i razumno. Riječ je o miru i spokoju onih koje je on pogodio (…) kako u Alžiru, tako i u Francuskoj”, rekao je Macron koji pokazuje samovolju u vezi s povijesnim temama i redovito se predstavlja kao rušitelj zabranjenih tema.

Obećao je otvoriti arhive o nestalim francuskim i ažirskim civilima i vojnicima

Predsjednik je uz to obećao da će se otvoriti arhivi o nestalim francuskim i alžirskim civilima i vojnicima jer Pariz i Alžir imaju prijateljske i složene odnose zbog kolonijalne povijesti i migracija između dviju zemalja.

Ove će izjave sigurno potaknuti žive reakcije u Francuskoj, gdje je Alžirski rat, iako uvelike dokumentiran, i dan-danas superosjetljiva tema a zlostavljanje, premda općepoznato, i dalje je zabranjena tema službene povijesti.

Marine Le Pen smatra da predsjednik želi podijeliti Francuze spominjući Maricea Audina

“Zašto predsjednik otvara stare rane spominjući slučaj Mauricea Audina? Želi ga iskoristiti da bi podijelio Francuze, umjesto da ih ujedini u isti projekt”, ocijenila je Marine Le Pen, finalistkinja predsjedničkih izbora 2017. čiji je otac Jean-Marie, borac u Alžirskom ratu, na televiziji LCI nazvao Macronov istup “nesmotrenim”.

Državni tajnik francuske Komunističke stranke Pierre Laurent izrazio je pak zadovoljstvo što je “razotkrivena laž koja je trajala 61 godinu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj