PAPA NA SICILIJI! Na godišnjicu smrti svećenika kojeg je ubila mafija poručio: ‘Ne može se vjerovati u Boga i biti mafijaš’

Mafijaši ne žive kao kršćani, izjavio je danas poglavar Rimokatoličke crkve prilikom posjete Palermu radi obilježavanja 25 godina od smrti sveštenika kojeg je ubila mafija.

“Ne može se vjerovati u Boga i biti mafijaš. Oni koji su mafijaši ne žive kao kršćani”, rekao je papa na misi održanoj na otvorenom u Palermu. Franjo je misu u potpunosti posvetio svešteniku siromašnih Đuzepeu Puljiziju, “prvom mučeniku Koza nostre”, poznate sicilijanske mafije. Puljizi je ubijen metkom u čelo 15.septembra 1993. godine. Imao je 56 godina.

Papa je rekao da je sveštenik znao šta rizikuje besjedama protiv droge i mafije, ali je takođe znao da je “prava opasnost u životu ne preuzimati rizike i životariti”. Sveštenik je ubijen samo par mjeseci pošto je Siciliju posjetio tadašnji papa Ivan Pavao II, koji je u propovijedima tražio da sveštenici podstaknu svoje vjernike protiv mafije.

Puljizi je ohrabrivao mlade, posebno one bez posla koje je Koza Nostra najlakše mobilisala, da okrenu leđa kriminalu. Sveštenik je beatifikovan 2013. na svečanoj ceremoniji u Palermu gdje je službovao u siromašnim četvrtima koje su bile pod najjačim udarom mafije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj