KAMEN SPOTICANJA GRANICA IZMEĐU DVIJE IRSKE! May pobunjenicima u stranci: ‘Podržite moj sporazum o Brexitu ili neće biti nikakvog sporazuma’

Britanska premijerka Theresa May upozorila je pobunjenike u svojoj stranci da nema alternative njezinom mogućem sporazumu o brexitu s Europskom unijom i ustvrdila je da će parlament podržati sporazum koji ona postigne. Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije 29. ožujka 2019., ali mnogo toga je još uvijek nejasno. Nema potpunog dogovora o izlasku, a neki pobunjenici u Konzervativnoj stranki premijerke May prijete nepodržavanjem dogovora ako ga postigne.

“Mislim da će alternativa tome biti da nećemo imati sporazum”, rekla je May BBC-u.

Glavna točka spoticanja – granica između dvije Irske

Ona je ustvrdila da će britanski parlament glasovati za bilo kakav sporazum o brexitu koji ona postigne s EU-om te da neće biti moguće postići bolji sporazum.

“Kada dođemo do toga mislim da će parlament glasovati za sporazum jer će ljudi uvidjeti važnost dogovora koji zadržava dobre trgovinske odnose s EU-om… ali nam daje slobodu da iskoristimo prednosti i mogućnosti brexita”, rekla je May u intervjuu za BBC objavljenom u ponedjeljak

Glavna točka spoticanja u postizanju dogovora između Velike Britanije i Europske unije jest osiguranje da neće biti tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon brexita. The Times je izvijestio da glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier radi na novom protokolu u kojemu će iznijeti načine korištenja tehnologija kako bi se smanjile provjere na granicama.

Prema planu EU-a, roba bi se trebala pratiti korištenjem bar kodova i kontejnera za transport u sklopu sheme „pouzdanog trgovca” kojima će upravljati registrirane tvrtke, piše The Times.

Službenici EU rade na ‘irskom protokolu’

Reuters je 12. rujna izvijestio da službenici EU-a rade na osjetljivom irskom protokolu na nacrt sporazuma o brexitu s Britanijom, što je Barnier nazvao naporima u „dedramatiziranju” problema i postizanja dogovora. Prijedlozi će se proslijediti europskim vladama nakon konferencije Konzervativne stranke 30. rujna, navodi The Times.

„Dorađen nacrt protokola Sjeverne Irske”, prema diplomatskoj bilješki razgovora između veleposlanika Europske unije, predlaže da se najnovije provjere ne odvijaju ni na jednoj granici, piše The Times.

 

(Global CIR/Net.hr/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj