PANEL EU U SKOPLJU: Han o ubistvu Dragičevića i premlaćivanju Kovačevića

Premlaćivanje novinara BN televizije, dopisnika te kuće iz Banje Luke Vladimira Kovačevića bila je jedna od glavnih tema jutrošnjeg panela Evropske unije u Skoplju.

– Mi vrlo pažljivo pratimo šta se dešava i u Banjoj Luci. Jezik koji neki političari koriste može biti protumačen kao poziv na napad i nasrtaje na novinare i to je veoma loše – upozorio je on.

Govoreći na panelu o medijskim slobodama, predstavnik OSCE-a Arlem Dezijer (Harlem Desir) naveo je i slučaj ubistva Davida Dragičevića koji je izazvao građanski bunt.

– To, kao i fizički napad na Kovačevića je vrlo zabrinjavajuće i mi pažljivo pratimo šta se dešava u BiH i njenim entitetima – naglasio je on.

Han je, govoreći o BiH, istakao da se država suočava s izborima koji su krucijalni.

Naveo je da bi volio vidjeti otklon od etničkog principa i kretanje ka građanskom.

– Regionom se vrlo intenzivno bavim već četiri godine. Imao sam nebrojeno mnogo sastanaka s tamošnjim političarima. I nikad s njima nisam imao ideološke rasprave, da vidimo ko je lijevo, ko desno od centra, koje ideološke postulate baštini i poštuje. Sve se na kraju priče svede na etničko. A to nije temelj za napredak – istakao je Han.

Odgovarajući na pitanje svjedočimo li balkanizaciji EU, on je priznao da ima problema i unutar Unije sa slobodom medija i vladavinom zakona.

– Mi možda jesmo požurili s prijemom jedne ili dvije nove članice, ali smo izvukli lekcije iz toga. Jasno nam je zašto smo neke države morali primiti ranije negoli su bile spremne. Sada smo mnogo oprezniji i tražimo jasne garancije za provođenje reformi – naveo je komesar za proširenje EU.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj