SASTANAK LIDERA I PROŠIRENIH DELEGACIJA: Putin i Erdogan u Sočiju o bilateralnim odnosima i Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedeljak će otputovati u službenu posjetu ruskom kolegi Vladimiru Putinu, a dvojica lidera sastat će se u Sočiju. Kabinet turskog predsjednika saopštio je da će, osim sastanka Erdogan – Putin, u Sočiju biti održan i susret proširenih delegacija iz dve zemlje.

Rezultat slika za putin erdogan

U saopštenju se navodi da će lideri Turske i Rusije razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskim i energetskim temama, kao i o regionalnim i globalnim temama sa akcentom na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji. Očekuje se da jedna od glavnih tema bude i situacija u sirijskom regionu Idlib.

Biće to drugi sastanak Erdogana i Putina ovog meseca, jer su 7. septembra, zajedno sa iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem, prisustvovali i trilateralnom samitu u Teheranu.

Različiti stavovi o Idlibu

Tokom samita u Teheranu Erdogan je pozvao na prekid sukoba u Idlibu, najvećoj opozicionoj enklavi na koju je vlada sirijskog predsednika Bashara al-Assada najavila veliku vojnu ofanzivu. Turski predsjednik pozvao je na primirje u Idlibu kako bi se izbjeglo “krvoproliće”, ali i novi talas izbjeglica.

On je naglasio i da Turska koja je od početka sedmogodišnjeg rata prihvatila 3,5 miliona ljudi ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

S druge strane, ruski predsjednik se protivi primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci grupe DAIŠ, koji su tamo prisutni, ne učestvuju u mirovnim pregovorima.

Putin je u Teheranu izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se, naglasivši da sirijska vlada “ima pravo” da preuzme kontrolu nad cjelokupnom državnom teritorijom.

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj